Günün Mönüsü
Gondol Köfte MALZEME: (4-6 Kişilik) Kıyma, 3 dilim bayat ekmek içi, 1 soğan, 1 çay kaşığı karbonat, Tuz, karabiber, köftebaharı, İçine: 10 adet mantar, 1 adet soğan, Ayçiçek yağı, bir demet maydonoz, 2 adet domates 5 sivri biber, 1,5 su bardağı su, 1 çorba kaşığı salça, Bir miktar kaşar peyniri. HAZIRLAMA: Kıymaya rendelenmiş soğanı, ekmek içini, baharatları, karbonatı ve tuzu ilave ederek yoğurun. Doğranmış soğanı ve mantarları suyunu çekene kadar yağda kavurun. Kıyılmış maydonozu, tuz ve karabiberi ilave ederek ateşten alın. Köftelerin içini oyarak kayık şekline getirin. Köfteleri fırında yarı yarıya pişirin. Az pişmiş köfteleri fırından alın. İçlerine mantarlı harçtan doldurup, üzerini kaşar dilimiyle kapatın. Kaşarın üzerine domates dilimi oturtup, kalan boşluklara sivri biber dizin. Salçayı su ile ezerek tepsinin üzerini boşaltın. Tepsiyi tekrar fırına sürerek kaşar eriyene dek pişirin.
Piyaz MALZEME (5 kişilik) 1 su bardağı kuru fasulye, 2 adet domates, 2 adet sivri biber, 1 adet katı yumurta, 2 adet soğan veya bol yeşil soğan, 1/2 çay fincanı zeytinyağı, 1/2 çay fincanı sirke veya limon suyu, 5-6 adet zeytin, 1/2 demet maydonoz HAZIRLAMA: Fasulyeleri akşamdan ıslatın, ertesi gün yumuşayana dek haşlayın. Fasulyelerin suyunu süzdükten sonra, salata tabağına koyun. İçine yarım halka şeklinde doğrayıp, tuzla hafif ovduğunuz soğanı veya yeşil soğanı, ince kıyılmış sivri biberi koyup karıştırın. Üzerine doğranmış domates, yumurta ve maydanozları koyun. Zeytinyağı, sirke veya limon suyu gezdirip, zeytinle süsleyin.
Pirinç Çorbası MALZEME (5 kişilik) 1 kahve fincanı pirinç, 4 su bardağı su, 1 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 adet limon suyu, 1 adet yumurta sarısı, Nane, maydanoz, kırmızıbiber HAZIRLAMA: Pirinci ayıklayıp, yıkayın. 4 su bardağı su ile tencereye koyun. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Unu, sütü, yumurta sarısını ve limon suyunu çatalla çırpın. Çorbanın suyundan bir kepçe alın. Sütlü karışıma ilave edin. Yavaş yavaş tencereye ekleyin ve 5 dakika daha pişirip, ateşten alın. 1 çorba kaşığı tereyağı ile kırmızıbiberi tavada kızdırın. Çorbanın üzerine gezdirip, nane ve maydanoz ilave ederek servis yapın.
Sakızlı Sütlaç MALZEME 100 gr pirinç, 1 kg süt, 250 gr toz şeker, 1 su bardağı su- 100 gr nişasta, 1 paket va- nilya, 10 gr damla sakızı. HAZIRLAMA: Pirinci ayıkladıktan sonra yıkayın. Yumuşayana dek haşlayın. Suyunu süzdükten sonra tahta kaşıkla biraz ezin. Sütü tencereye alın. Kaynamaya başladıktan sonra toz şekeri ve ezdiğiniz pirinçleri ilave edin. 1 su bardağı su ile karıştırdığınız nişastayı ekleyin. Tahta kaşıkla sürekli çevirerek pişirin. Son olarak damla sakızını ekleyin. Kısık ateşte yaklaşık 25 dakika pişirin. Fırın kaplarına doldurun. Üzeri kahverengi olana dek fırında tutun. Soğuduktan sonra servis yapın.
|