İklimler ergenliği etkiliyor ERGENLİK dönemine giriş; çevresel, yapısal ve genetik etkenlere bağlı olarak değişiyor. Sıcak iklimde yaşayanlar, karasal iklimdekilerden önce ergenliğe giriyor. Acıbadem Hastanesi Büyüme ve Ergenlik Merkezi Başkanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, ergenliğin, çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Büyükgediz, "Yaşamın ikinci 10 yılını içine alan bu süreç; fiziksel, cinsel ve ruhsal açıdan gelişme ve olgunlaşmanın meydana geldiği bir dönemdir. Ayrıca kişinin geleceğine yön verdiği ve hayatının şekillendiği bir dönem olması açısından da çok önemlidir. Ergenlik dönemindeki cinsel gelişme kızlarda 10, erkeklerde 12 yaş civarında başlar. Çevresel, yapısal ve kalıtsal etkenlere bağlı olarak her çocukta farklı şekilde seyredebilir" dedi.
Sekste mutluluk başarıyı artırıyor KADIN ve erkek, cinsel açıdan tatmin olduğunda kendisine daha iyi bakıyor, özgüveni artıyor, gündelik hayatla daha rahat başa çıkıyor ve yüzü daha çok gülüyor. Kişinin yaşam kalitesi de yaşadığı mutlu sekse paralel olarak artış gösteriyor. Kraliyet Avustralya Hekimler Yüksekokulu, Cinsel Sağlık Tıp Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Rosie King, hem kadınların hem de erkeklerin cinsel açıdan tatmin oldukları zaman; yakınlaşmaya daha fazla değer verdiğihi söylüyor. Yani yaşam kaliteleri buna bağlı olarak artıyor. Sonuçlara gelirsek, cinsellik eşler açısından çok önemli. Cinsel bir sorun olduğu zaman ilişkiler zedeleniyor. Cinsellikle ilişki arasında çok somut bir bağ bulunuyor.
Şişman çocukta tansiyona dikkat ŞİŞMANLIK; çocukta ve ergende birçok organ ve sistemi etkiliyor. Hipertansiyon, obez çocukların yaklaşık yüzde 30'unda görülüyor. Kolesterol sorunu ortaya çıkıyor.. Kalp-damar hastalıkları görülme riski artıyor ve çocukta bazı ortopedik bozukluklar meydana geliyor. Solunum bozuklukları, şeker hastalığı, ortopedik bozukluklar ve psiko- sosyal bozukluklar ortaya çıkabiliyor. Obez çocuklarda kandaki kötü kolesterolde yükselme, iyi kolesterolde ise düşme gözlenir. Yağların artmasına bağlı olarak; kalp-damar hastalıkları görülme oranında artış, karaciğer yağlanması ve safra kesesi hastalıkları ortaya çıkabilir. Obez çocuk ve gençlerde ağırlık artışına bağlı olarak; eklemlere aşırı yük binmesi nedeniyle çeşitli ortopedik bozukluklar da ortaya çıkabilir. Aşırı kilo, hareket yeteneğini azaltır. Bu azalmaya bağlı ortaya çıkan hareketsizlik enerji tüketimini daha da azaltarak bir kısır döngü oluşturur.