Türkiye son 1 haftada ardı ardına oldukça önemli konuklar ağırladı. Suudi Arabistan Kralı Abdullah, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Tuomioja, Irak Devlet Başkan Yardımcısı Haşimi, İran Dışişleri Bakanı Mottaki, Irak Parlamentosu'ndaki Türk milletvekilleri. Bu arada, ABD'den Kuzey Irak'ta PKK mücadelesi konusunda Türkiye'nin beklentileri doğrultusunda sıcak mesajlar gelmeye devam ediyor. Son olarak ABDDışişleriSözcüsüMcCormak,"PKKteröristbirörgüt.Kendimizibuörgütlemücadeleyeadadık" gibi iddialı bir açıklama yaptı. Peki neler oluyor? Türkiye'ye karşı yoğunlaşan bu ilginin nedeni nedir?
***
Dün Dışişleri' nden bazı yetkililerle sohbetimizde bu sorulara yanıt aradık. İşte yanıtlar: Birincisi; artık bütün dünya iyice anlamaya başladı ki, Türkiye medeniyetler arasında gerçek bir köprüdür. İkincisi Türkiye; İslam ülkeleri için olduğu kadar Amerika ve AvrupaBirliği için de güvenilir ve gerçek bir dosttur. Ayrıca sözü dinlenen, etkili bir ülke. Bu saptamalara benzer bir değerlendirmeyi FinlandiyaDışişleriBakanıTuomioja,DışişleriBakanıGül'le görüşmesinde yapmış. Lübnan'daki olaylara ve bölge ülkelerinin Türkiye'ye bakışına değinirken demiş ki: "TaraflarTürkiye'yeçokgüveniyor.HerkesigüvendiğibirülkeninLübnan'dakurulacakuluslararasıgücekatılmasıçokönemli."ABDönemBaşkanlığı, Türkiye'nin bölgedeki rolünü çok iyi kavramış görünüyor. Ortadoğu'daki kaynama, İran ve Suriye'yi de içine alabilecek daha büyük bir çatışma ya da savaş ihtimali, Türkiye'yi bölgede olduğu kadar Avrupa Birliği içinde de önemli bir konuma yükseltiyor.
***
ABD Başkanı Bush'un "İslamifaşistler" tanımlaması gibi medeniyetleri birbirine düşürebilecek açıklamalarına karşı, Türkiye' nin coğrafi konumu ve demokratik, laik bir ülke olarak Avrupa ve ABD ile ilişkileri çatışmaları önleyebilecek "emniyetsübabı" olarak görülüyor. Kim görüyor bunu? Dışişleri yetkilileri anlatıyor: Hem İslam ülkeleri, hem Avrupa, hem Amerika. İranDışişleriBakanıMottaki'nin sürpriz ziyareti de buna bağlanıyor. Lübnan'daki çatışmaların durdurulması konusunda herkes Türkiye' nin arabuluculuğunu istiyor. İran, çatışmaların büyümesinden endişe ediyor ve İsrail' in saldırıları bir an önce durdurup geri çekilmesini istiyor. İranCumhurbaşkanı, uluslararası kuruluşların harekete geçirilmesi için Türkiye' den destek bekliyor.
***
Bu arada, IrakParlamentosu' ndaki Türk kökenli 8 milletvekili de davet üzerine Türkiye'ye geldi. Kimi Şii, kimi Sunni'ydi. Hatta bir tanesi Kürt listesinden seçilerek parlamentoya girmişti. Türkiye, davet sahibi olarak Türkmen milletvekillerine yalnız olmadıklarını göstermiş oldu. Türkmenler'in hak ve hukukunun iyi korunması için IrakParlamentosu'nda elde edilen bu gücün iyi kullanılması istendi. Iraklı milletvekilleriyle görüşmede önemli bir detay vardı. Türkiye' nin istediği Türkmenler' in ayrılıkçılık ve bölücülük yapması değil, ayrımcılığa uğrayan Türkmenler' in haklarının korunması, sorunlarının takip edilmesiydi. Yani Türkiye, demokratik yollarla sorunlara çözüm aranmasını istiyordu. Kime karşı? Nüfus kaydırmalarıyla Türkmen şehirlerini ele geçirme planları yapanlara karşı...