Kalp ve damar hastalarına uyarı SAĞLIK Bakanlığı, yaz aylarında kalp ve damar hastalarını hayvansal gıdaları yoğun tüketmemeleri ve bol bol meyve ve sebze yemeleri yönünde uyardı. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de gerçekleşen tüm ölümlerin ilk sırasında, kalp ve damar hastalıkları yer alıyor. Türkiye'de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranının, tüm ölümler içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada bulunduğu vurgulandı. Yaz aylarında hayvansal gıdaların yoğun tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve ve sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması, fiziksel aktivitelerin yetersizliği, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık ve diyabet de kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor.
Güneşle dengeli ilişki kurulmalı DÜNYA Sağlık Örgütü, güneşle çok az temas etmenin kronik sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekerek güneşle 'dengeli' ilişki kurulmasını önerdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO son rapora göre, UV ışınlarına aşırı maruz kalmak başta cilt kanserleri ve katarakt olmak üzere, pek çok ciddi hastalığa yakalanma riskini artırıyor. WHO uzmanları, her bireyin sağlıklı gelişimini tamamlayabilmesi ve sürdürmesi için bir miktar UV ışını alması gerektiğine de dikkat çekiyor. Raporda, "makul miktarda alınan UV ışınlarının, kemiklerin gelişimi ve sağlığı açısından hayati rol oynayan D vitamini üretiminde önemli rol oynadığı'' belirtiliyor. Uzmanlar, cilt renginin de önemli bir faktör olduğuna dikkati çekerek, açık tenlilerin UV ışınlarına daha kısa sürelerle maruz kalmaları gerektiğini açıkladı.
Kayısı çekirdeğine dikkat DOÇ. Dr. Kürşat Aydın, Konya'da son 3 ay içinde kayısı çekirdeği zehirlenmesi nedeniyle çoğunluğu çocuk 100'den fazla kişinin hastanelere başvurduğunu söyledi. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr.Aydın, özellikle çocuklarda 5-25 kayısı çekirdeği tüketilmesinin tehlikeli olabileceğini belirtti ve "Ağır zehirlenmelerde ve yetersiz tedavi durumunda ölümler olabilir" diyerek, anne-babaları uyardı. Doç. Dr. Kürşat Aydın, kayısı çekirdeğindeki 'siyanid' maddesinin şeftali ve badem çekirdeğinde daha fazla olduğunu ifade ederek, "Kayısı çekirdeğinin tatlı olmasına kesinlikle aldanılmamalı. Kayısının çekirdeğinde bulunan siyanid benzeri maddeler, ciddi zehirlenmelere ve hatta ölümlere dahi neden olabilir" dedi.