Göğüs kanserine çözüm: Zeytinyağı AMERİKALI bilimciler, zeytinyağında bulunan oleik asidin göğüs kanserine karşı koruyucu özellikleri olduğunu tespit etti. Northwestern Üniversitesi laboratuvarında yapılan araştırmada, zeytinyağında bulunan oleik asidin, göğüs kanserini tetikleyici olan 'Her- 2/Neu' adlı genin seviyesini azalttığı ve hastalığın tedavisinde kullanılan 'Herceptin' isimli ilacın da etkisini artırdığı ortaya çıktı. Araştırma ekibinden Dr. Javier Menendez, "Ayrıca zeytinyağı açısından zengin Akdeniz diyetlerinin de kalp sağlığı ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkisi çok büyük" dedi.
Endometriozis kisti şiddetli ağrı nedeni GÜNÜMÜZDE kadınların cinsel hayatını olumsuz etkileyen nedenlerden biri olan endometriotik kistler yarattığı ağrılar nedeniyle ilişkiden kaçmaya hatta bazı kişilerde vajinusmusa kadar neden olmakta. Acıbadem Hastanesi Bakırköy Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cemal Tamer Erel anlattı: "Endometriozis, yumurtalık ve rahim içi boşluğunda oluşur. Fakat diğer organlara da yerleşebilir. Hastalık, yüzde 33 oranında hiçbir belirti vermezken, diğer hastalarda ağrılı adet ve cinsel ilişkide ağrı olarak kendini gösterir. Genelde laparoskopik cerrahi yöntemle tedavisi yapılır. Büyük boyuttaki kistler karın açılarak ameliyat edilir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, o kadar başarılı sonuçlar alınır. Ancak, tedavi edilmezse genital organlar ya da yerleştiği diğer organlarda hasarlara neden olur.
Emzirme döneminde doğum kontrolü YENİ doğum yapmışsanız ve bebeğiniz anne sütü alıyorsa, doğumun 3. haftasından itibaren korunma yöntemlerine başlamanız gerekiyor. Doğumdan sonra yeniden hamile kalma olasılığı, emzirme süresi, sıklığı, adetin başlaması durumuna göre değişiyor. Emzirme dönemlerinde doğurganlık azalıyor. Emzirme veya pompa ile sütün sağılması, yumurtlama ve yumurtlama gelişimini baskılayan prolaktin hormonunu artırıyor ve gebelikten koruyabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı bir çalışmaya göre; bebek sadece anne sütüyle besleniyorsa, 6 aydan küçükse ve annenin adeti başlamamışsa kadın yüzde 98.1 oranında gebelikten korunuyor. Ayrıca bu koruyuculuğun etkili olması için günde en az 6 kez yani gündüz-gece emzirmeniz gerekiyor. Bu yöntem çalışan annelerde başarılı olamıyor. Bebeğe 6. aydan sonra ek gıdalara başlanması ile emzirme devam etse de koruyuculuk azalıyor.