Menopoz döneminde, kadınların kemiklerindeki kalsiyum eksikliği kemik kaybını hızlandırıyor ve böylece kalsiyum gereksinimi artıyor.
Menopoz doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu 4 bin 855 yaş arası dönem. Beslenme durumu, sosyo-ekonomik durum, aşırı alkol ve aşırı kahve içilmesi menopozu etkileyen faktörler arasındadır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, menopozu ve bu dönemdeki beslenmeyi anlattı: "Menopoz, kadın hayatının yumurtlama fonksiyonlarının sonlandıktan sonraki doğal bir aşamasıdır. Kadınların yaşamlarının 3'te 1'i bu dönemde geçer. Bugün olumsuz etkileri önlenmeye ve tedavi edilmeye çalışılan bir hastalık gibi kabul edilmektedir. Menopozda, organizmada önemli değişiklikler oluşmaktadır. Bunların başında, hormonal değişiklikler gelir. Hipofizden salgılanan hormonlarda artış gözlenir. Düzgün adet görme ve üreme fonksiyonunu oluşturan sistemdeki bozukluklar nedeniyle yumurtalık fonksiyonu azalır. Böylece östrojen düşer.
Östrojen azalıyor Menopozda östrojendeki azalma ile kadınların kemiklerinden kalsiyum kaybı ile kemik kaybı hızlanır. Bu nedenle kalsiyum gereksinmesinde artış gözlenir. Kalsiyum pek çok hücresel fonksiyonun yanı sıra kemik yapımında kullanılan temel eleman olup eksikliği kadınlarda osteoporoza neden olur. Buna bağlı olarak sessiz omurga kırıklarıyla bel ağrıları, boyda kısalma ve kamburluk ortaya çıkar.
Belirtileri nelerdir? Menopozda baş ağrısı, sinirlilik, uyku bozuklukları, depresyon, aşırı terleme, halsizlik ve yorgunluk, deride gevşeme, incelme, transparan bir görünüm, damarların belirgin hale gelmesi, yaraların geç iyileşmesi ve morlukların oluşması, vajinal kuruluk ve incelme gibi pek çok problemle karşılaşılır."