Çölyaka sebep olan gluten; buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunuyor. Hastalıktan korunmak için glutensiz besinler tüketilmeli.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, "Buğday, arpa, çavdar, yulaf içeren gıdalardan uzak durarak ve onları tüketmeyerek gluteni diyetinizden çıkartabilirsiniz" diyor. Kümeli'nin diğer önerileri şunlar:
Buğday unu yerine soya! "Aslında tüm bu sınırlamalara rağmen çölyaklı hastalar eğer diyetleri bir diyetisyen tarafından iyi ayarlanırsa çok çeşitli gıdalar tüketebilirler (pasta ve ekmek gibi). Örneğin; buğday unu yerine kişi patates, pirinç, soya, fasulye, unu, gluteni ayrılmış bugday unu kullanabilir ve bunların yapılan her türlü değişik yiyecekleri yiyebilirler. Yulafla ilgili ise çalışmalar devam etmektedir. Bazı çölyak hastaları yulafı tolere edebilmektedirler. Fakat çalışmalar kesinleşene kadar diyetisyen ve doktorlarının tavsiyelerini çölyaklılar dinlemelilerdir. Et, balık, pirinç, meyveler ve sebzeler gluten içermezler, bu yüzden çölyak hastaları bu gıdalardan istedikleri miktarlarda yiyebilirler. Glutensiz diyet çok karmaşık bir diyettir. Çölyaklı kişilerin tüm hayatı etkileyecek tamamıyla yepyeni beslenme alışkanlığına ihtiyaçları vardır. Okulda, işte, toplantılarda, vb. yerlerde öğle yemeği yemeyi alırken ne yediklerine son derece dikkat etmek durumundadırlar.
'Ne yediğinizi bilin' Yemekte buğday, arpa, çavdar, yulaf unu olup olmadığını öğrenmelisiniz. Bununla birlikte gluteni araştırmak, hangi gıdalarda olduğunu öğrenmek çölyak hastaları için doğal bir olay haline gelmelidir. Çölyaklı hastalar hangi besin maddelerinin emin olduğunu, hangilerinin limitlerin dışına çıktığını öğrenmeleri gerekmektedir."