Fırında Köfte HAZIRLANIŞI Bir kapta kıyma, rendelenmiş soğan, ıslatılmış bayat ekmek, tuz, karabiber, 2 çorba kaşığı süt, kekik, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve kıyılmış maydanozu karıştırıp köfteleri hazırlayın. Fırın kabını yağlayın. Soyulmuş ve yuvarlak kesilmiş patatesleri yerleştirin. Üzerlerine karabiber ve tuz serpin Üzerlerine köfteleri yerleştirin. 2'ye bölünmüş, sivri biberleri ve dilimlenmiş domatesleri köftelerin üzerine yerleştirin. Rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Suyunu ekleyin. Üzerini folyo ile kapatıp, fırında patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. MALZEMESİ (6 kişilik) * Yarım kg kıyma * 2 dilim bayat ekmek içi * Yarım demet maydanoz * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 diş sarımsak, tuz, karabiber * 2 çorba kaşığı süt, kekik * 1 yumurta, 2 domates * 5 patates, 5-6 sivri biber * Rendelenmiş kaşar peyniri * Yarım çay bardağı sıcak su
*** Sebzeli Makarna HAZIRLANIŞI Makarnayı haşlayın. Haşladıktan sonra süzüp tencereye alın. Kapağını kapatın. Yağı geniş bir tavaya koyup, orta ateşte kızdırın. Küçük doğranmış mantarları ekleyip 5 dakika karıştırarak pişirin. Daha sonra içine rendelenmiş havuç, mısır, doğranmış soğan, tuz, soya fasulyesi, domates sosu ve çekirdekleri çıkarılmış kırmızı biberi ekleyip karıştırın. Makarna ile birlikte servis yapın. MALZEMESİ (4 kişilik) * Yarım paket makarna * 2 çorba kaşığı sıvı yağ * 100 gr mantar * 1 kırmızı dolmalık biber * 1 havuç, tuz * 130 gr tane mısır * 3 taze soğan * Yarım bardak soya fasulyesi * 2 çay kaşığı soya sosu * 1 çorba kaşığı domates sosu
*** Kabartma tozu Yoğurt Tatlısı HAZIRLANIŞI Un ve pudra şekerini karıştırın, yumurtaları kırın ve çırpın. Un ve kabartma tozunu da ilave edip karıştırın. Hamuru yağlanmış tepsiye döküp orta ısılı fırında pişirin. Fırından çıkartınca üzerine 1 bardak sıcak su döküp üstü kapalı olarak 10 dakika kadar bekletin. Bu beklemenin sonunda 2 bardak su ve 2 bardak şekerle hazırladığınız şurubu sıcak olarak döküp soğutun. MALZEMESİ (4 kişilik) * 1 su bardağı süzme yoğurt * 2 su bardağı un * 1 çay bardağı pudra şekeri * 2 çay bardağı toz şeker * 3 yumurta * 3 su bardağı su *
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? * Çikolata likörü: 100 gr parçalanmış çikolata ile 100 gr suyu bir tencereye koyun ve hafif karıştırın. Karıştırırken çikolatalar iyice eriyene kadar tahta bir kaşıkla ezin. İçine 400 gr şeker ekleyin ve şeker eridikten sonra 200 gr su katın. 1 dakika sonra 200 gr su daha ekleyin. Soğumaya bırakın. Yarım gr vanilya ve 200 gr likör alkolü katıp iyice karıştırın, şişelere doldurun.
* Lahana salatası: Lahana yapraklarını haşlayın ve soğumaya bırakın. Zeytinyağı, limon, tuz ve baharatla hazırlayacağınız bir sosu yaprakların üzerinde yavaş bir şekilde gezdirin. Salatayı zeytin ve maydonozla süsleyin.
* Böbrek pişirirken: Böbreği pişirmeden önce birkaç saat tuzlu ve sirkeli suda bırakın. O kendisine özgü kokusu böylece gitmiş olacaktır.
* Pasta pişirirken: Fırında pasta ve kek yaparken daha iyi fişmelerini istiyorsanız pişirirken fırına bir kap içinde su koyun.