Takvimlerin 3 Mayıs'ı gösterdiği dün, yakın tarihimiz açısından da çok önemli günlerdendi. Bundan 62 yıl önce, 3 Mayıs 1944'te, "Türkçüler" diye adlandırılan bir grup bilimadamı, aydın, siyasetçi, asker ve üniversite öğrencileri, dönemin iktidarı tarafından "ırkçılık" yaptıkları gerekçesiyle tutuklanmış ve mahkemeye çıkartılmışlardı. Devir, 2'nci Dünya Savaşı'nın yaşandığı ve MilliŞef olarak adlandırılan Cumhurbaşkanı İsmetİnönü'nün Rusya'ya göz kırptığı devirdi. Dönemin iktidarı gibi sol aydınları ve gazeteleri de milliduruş sergileyemiyordu. Mesela, dönemin Cumhuriyet gazetesi, Nazi Almanyası'ndan, CHP'nin organı Ulus Gazetesi ise Komünist Rusya'dan yana yayın yapıyordu.
MilliŞefdönemi Günümüzdeki gibi "Mozaikçi,etnikkökenciveTürkiyelilik" nutukları atanlar yoktu ama, bugünküne benzer şekilde "Türküm" diyenlere yan gözle bakanlar çoktu! Ve maalesef o zamanlarda da "Türk" lafından rahatsız olanlar iktidardaydı! Cumhurbaşkanı olan MilliŞefİsmetPaşa, 1944'teki 15 Mayıs Nutku'nda, Almanlar'ın savaşı kaybettiğini de görünce "Turancı" diye suçladığı Türk milliyetçilerine yüklenip, adeta savaş açmıştı. Böylesine bir dönemde "Bozkurtlar" romanlarıyla ünlü NihatAtsız, zamanın Başbakanı ŞükrüSaraçoğlu'na hitaben Orhun dergisine iki açık mektup yazıp, yoğunlaşan komünist faaliyetlere dikkat çekmişti.
'Tabutluklar'aatıldılar Panikleyen iktidar, hemen harekete geçerek Türkçüvemilliyetçi bilinenleri tutuklamaya başladı. Atsız'la birlikte, (o zaman) piyade üsteğmen olan AlpaslanTürkeş,Prof.Dr.ZekiVelidiTogan,NejdetSancar,OrhanŞaikGökyay,SaidBilgiç,FethiTevetoğlu,HikmetTangu,RehaOğuzTürkkan,MuzafferEriş ve HasanFeritCansever gibi Türkçüler "Tabutluk" denilen hücrelere atıldı. Günlerce işkence gördüler ve savcının istediği şekilde ifade vermeye zorlandılar. Türkevlatlarınınhepsiyılmadı-yıkılmadıvekararlıduruşsergileyipmahkemelerdenberaatetti. Neticede vatanseverler 3 Mayıs gününü TürkçülerGünü veya Bayramı ilan etti. Sonradan siyasete atılan merhum AlpaslanTürkeş, partisi ve arkadaşlarıyla bugüne öncülük etti. 1980'li yıllardan sonra artan bölücü faaliyetler ve bilerek veya bilmeden edilen etnik köken laflarıyla bizzat Türkeş,3MayısTürkçülerGünü adını 1994'te 3MayısMilliyetçilerGünü (veya Bayramı) olarak değiştirdi.
Türkeş'inhassasiyeti Bu satırların yazarı olarak sağlığında bizzat bize yaptığı açıklama ve değerlendirmelerle, sebebini de "Etnikçiliğinkaşındığıgünümüzdebizdedikkatlidavranalımveırkçılıklasuçlanmayalım" diye izah etmişti. Bu açıklamaları gazete sayfalarında aynen yer aldığı gibi, Hak'ka yürüdüğü 1997'ye kadarki 4 yılda da 3 Mayıs Milliyetçiler Günü adı, özellikle vurgulandı. Türkiye'nin geçtiği bu süreçleri, şimdiki medyamız halka duyurmuyor. Medyada daha çok "Eski tüfek" denilen solcular yer aldığı için, Türkeş'i ve partisini de sevmediklerinden bu gerçekler saklanıyor. Onlar;DenizGezmiş'leri,katilolanYılmazGüney'lerimethedip,yeninesillereörnekgibisunarlar.Türk'e,Türklük'e,vatanseverlere,büyükAtatürk'ünTürkmilletineolanaşkınasırtlarınıdönerler.KüreselçeteninenternasyoneloynaklarınainatyaşasınTürkmilleti.