KRAMP çözücü, yatıştırıcı olarak bilinen gilaburunun, dokuları sıkıştırıcı- sağlamlaştırıcı ve sinir sistemini güçlendirici etkileri bulunuyor. Dölyatağı kaslarına etki ederek, adet görme sürecindeki ağrılı krampları geçirir. Aşırı adet ve menopozla ilgili aşırı kanamaları kontrol altına alır. Bu etkileri için; yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış dal kabuğu, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır ve 10-15 dakika kaynadıktan sonra süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir. Erciyes Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, gilaburu meyvelerinden elde edilen suyun, antikanserojen, antimikrobiyal ve antioksidan özelliği olduğu da ortaya çıkarıldı.
UYARI: Aspirin'e alerjisi olanlarda alerjik bazı tepkilere yol açabilir.