CEVAP:Kur'an' da reenkarnasyon yoktur. Reenkarnasyon, ruhların öldükten sonra yeni bedenlerde dünyaya yeniden gelmesidir. İslam' da böyle bir düşünce yoktur. Kur'an-ıKerim' de bazı ayetlerin anlamını saptırarak o türlü manalar çıkartanlar, yanlış yapıyorlar. Ayette "Sizölüidiniz,sizidirilttiktensonraöldürür,sonrayinediriltiriz" şeklindeki anlam şöyledir: "İnsanlarcansızvarlıkikenonlarıcanlıinsanhalinegetirdik,sonraöldürürvedahasonradadiriltiriz." Bu anlamda reankarnasyon falan yoktur. Reenkarnasyon Hindu dininin bir esasıdır, İslam' la hiçbir ilgisi yoktur. 'Çarşafgiymekfarz'diyorlar,acababudoğrumudur? CEVAP: Hayır doğru değildir. İslam, giyim-kuşam konusunu insanların örflerine bırakmıştır. Her millet kendi bölgesinin iklim şartlarına, iktisadi durumuna ve özel tercihlerine göre giyinir. Çarşaf bizim için bir yoksulluk kıyafeti idi. Halkımız fakirdi, ince bir siyah çarşafla örtünürdü. Çaresizdik, fakirdik.Bugün ise, rengarenk güzel kumaşlarımız vardır. Alıp giyinmeye de gücümüz vardır.Dolayısıyla hanımlarımızı o yoksulluk dönemi kıyafeti içinde kara çarşafla dolaştırmamız çok ayıptır, hatta günahtır. Hanımlarımıza karşı da büyük bir haksızlıktır. Bunun hiçbir dini yönü yoktur. Sonra, çarşaf biçim ve görünüm itibarıyla ilkeldir, dikişsizdir, güzel değildir. Bugün giyim sanayi çok gelişmiştir. Güzel mantolar dikilmektedir. Bu güzel mantoları giymeyip de çarşaf giymeye kalkmak, arabaya binmeyip merkebe binmeye benzer. Mantıksızlık olur.
CEVAP:90kilometreyi aşan bir yola giden kimse, 4 rekatlı namazları 2 rekat kılar. Ancak o gittiği yerde 10 günden fazla kalacaksa, o zaman oraya gittikten sonra 4 rekat kılar, yalnız yolda 2 rekat kılar. Bunlar, alimlerin anlama ve açıklama şeklidir. Özü şudur: Kişi sefere yani yolculuğa çıktığı zaman, birtakım zorluklarla karşılaşır. O nedenle namazı kısaltması bir kolaylık olarak uygulanır. Gidilen yol 90kilometre de olabilir, daha az veya çok da olabilir. Ama bugün 500kilometreyi1 saatte uçakla gidiyoruz. Konunun özüne bakmak gerekir. Yolculuğun zorluğu, sıkıntısı varsa, uzunluğuna bakmadan rekatlar kısaltılır. Yoksa yapılmaz. Kişinin kendi vicdanında vereceği karardır.
Emekliarkadaşımlabazenokeyoynuyoruz,günahmıdır?
CEVAP: Para üzerine veya bir başka menfaat üzerine oynanan şans oyunları, haram olur. Kumar olur. Hiçbir para almaksızın, sadece eğlenmek maksadıyla oynanan oyunlar mubahtır, yani helaldir. İnsanların dinlenmeye ve stres atmaya daa ihtiyaçları vardır. Oynanan oyunlar dinlendirir ve sıkıntıların atılmasına yardımcı olur.İslamiyet' te zararlı şeyleri yapmak günahtır. Yararlı şeyler ise sevap olarak kabul edilir. SORULARINIZİÇİN... email: zbeyaz@superposta.com TEL: 0 (212) 411 21 04 FAKS: 0 (0212) 411 20 41