Akdeniz Salatası HAZIRLANIŞI Salatalıkları soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra iri küpler halinde doğrayın. Biberleri yıkayıp ikiye bölün ve sap ile çekirdekli kısımlarını temizledikten sonra küçük küçük doğrayın. Soğanı soyup ince halkalar halinde dilimleyin. Beyaz peynir ve domatesleri küp şeklinde doğrayın. Domates, salatalık, biber, soğan halkalarını derin bir kaseye alın. İnce kıyılmış maydanoz ve naneyi ekleyip, tuz serpin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Peynir ve zeytinleri ek leyip, karıştırın. Üzerine yarım limon sıkıp, servis yapın. MALZEMESİ (8 kişilik) * 2 salatalık * 2 yeşil biber * 1 kırmızı soğan * 200 gr beyaz peynir * 1 kg domates * 4-5 siyah ve yeşil zeytin * Yarım demet maydanoz * Yarım demet taze nane * 3-4 kaşık zeytinyağı * Yarım limon, tuz
*** Krema Soslu İstavrit HAZIRLANIŞI İstavritleri tuz ve limon suyuyla ovup tepsiye dizin. Üzerine çok küçük tereyağı parçalarını koyun. Orta derecede üzerleri hafif pembeleşene dek pişirin. Bu arada beyaz sos malzemesini blendırdan geçirin. Teflon bir tencereye aktarın ve sürekli karıştırarak kısık ateşte koyulaşana dek pişirin. Fırında çok az tereyağı ve limon suyuyla pişirdiğimiz istavritlerin üzerine dökerek servis yapın. MALZEMESİ (8 kişilik) * 4 patates * 3 havuç * 1 paket kabartma tozu * 2 su bardağı un * 2 adet yumurta * 1 su bardağı süt * 1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir * Yarım su bardağı sıvıyağ * Taze nane, maydanoz, dereotu * 2 çorba kaşığı fesleğen * Tuz, karabiber, susam
*** Patates Böreği HAZIRLANIŞI Haşlanmış patates ve havuçları bir kaba küçük küpler halinde doğrayın. Üzerine kabartma tozu, un, yumurta, süt, ufalanmış beyaz peynir, sıvıyağ, ince kıyılmış maydanoz, nane, dereotu, kuru fesleğen, tuz ve karabiberi katın. Malzemeyi iyice karıştırıp, hamur haline getirin. Yağlanmış fırın tepsisine hamuru döküp iyice yayın. Üzerine susam serpip, 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirin. Sonra dilimleyip, servis yapın. MALZEMESİ (4 kişilik) * 8 istavrit, tuz * 1 tatlı kaşığı tereyağı * 1.5 çorba kaşığı limon suyu * Sos için yarım limon suyu * Çeyrek kutu krema (200 gr'lık kutu) * 1 kaşıktan az tereyağı * 1.5 kaşık un, maydanoz * 1 yumurtanın sarısı * Yarım çay bardağı süt
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? YEMEKLERE TAT KATAN SOSLAR * ANÇUEZ SOSU: MALZEMESİ * 900 ml. beşamel sos * 3-4 çorba kaşığı ançuez esansı (veya 2 çorba kaşığı ançuez ezmesi) * 50 gram yağ * 100 mililitre krema * Taze çekilmiş karabiber * Toz kırmızıbiber * Tuz HAZIRLANIŞI Sıcak beşamel sosa, ançuez esansını veya ezmesini ekleyip iyice karıştırın. Yağı ve kremayı ilave edip, karıştırmaya devam edin. Tuz ve karabiberini kontrol edin. Biraz toz kırmızıbiber katarak sosu tamamlayın. İnce bir süzgeçten geçirip süzün. (Bu sos ızgara balıkların yanında servis edilebilir).