Stresbağışıklık sistemini etkileyerek, ilaçların olumlu etkisini yok ediyor.
***
Güncel Sağlık
Annelerin sorunu: Bilek ağrısı BEBEĞİYLE sürekli ilgilenen annenin bileğinde meydana gelen incinmeye tıp dilinde "Dequervain's tendiniti" deniliyor. Bilimadamları, annelere bileklerini yormamalarını öneriyor. Anne sendromu da denilen bu rahatsızlığın sebebi, el bileğinin zorlanması sebebiyle parmakların hareket etmesini sağlayan kirişlerin sıkışması. Yeni bebeği olan anneler, hamilelikleri boyunca ellerinde ödem sebebiyle sıkışmış olan bu yapıları doğumlarını takiben ödem henüz gerilemeden bebeklerinin bakımı için kullanmaya başlayınca sıkışma hızla artıyor. Bu sorun, başlangıçta elini dinlendirmek ile çözülebiliyor. İlerlemiş veya gecikmiş durumlarda ise cerrahi müdahale gerekiyor. Bu hastalığa maruz kalmamak için annelerin en baştan itibaren bileklerini çok yormamaları, ağır kaldırmamaları ve sık sık dinlenmeleri öneriliyor.
Müzik, doğum sancısını önlüyor AMERİKA'da yapılan bir araştırmada, müziğin doğum stresini azalttığı ve kadınların daha az ağrı hissetmesini sağladığı belirlendi. Bilimadamları, doğum sırasında müzik dinleyen kadınların daha az ağrı duyduğunu ve daha az stres yaşadığını belirledi. Anne adayları, hamilelerin çoğunun doğum sırasında bebeğe zarar verir düşüncesiyle ağrı kesici almak istemediğini bildirdi. Bu nedenle doğum sırasında müzik dinlemenin ağrı kesici olarak kullanılabilineceği açıklandı.
Balık ye zeki doğur KALP damar hastalıklarına karşı koruyucu bir etki yapan balığın, anne karnındaki bebeğin zekasını geliştirdiği belirlendi: İngiltere'de yapılan bir araştırma, hamileliklerinde, bol balık yiyenlerin çocuklarının daha zeki, daha çevik olduklarını ortaya koydu. Bunda DHA adı verilen ve somon ve sardalya balığında bol miktarda bulunan yağ asidinin etkili olduğu ileri sürüldü. Annesi balık yiyen çocukların akranlarına oranla daha çabuk öğrendikleri belirlendi.
İşyeri mutsuzluğu hasta ediyor İNGİLİZ bilimadamlarının araştırmasına göre, işyerinde mutsuz olanlar hastalıklara yatkın oluyor. Kendilerine güvenlerini yitiriyor. Yaşanan tatmindeki en küçük düşüş bile rahatsızlıkları körüklüyor. İşverenlerin sorunu ciddiye alınması öneriliyor.
Stres, ilacın etkisini azaltıyor STRES ve sinirin vücudun bağışıklık sistemini etkileyerek, ilaçların etkisini azalttığı saptandı. ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'nde yapılan araştırma sırasında, Hepatit B aşısı uygulanan kişiler incelendi. Sinirli ve stres içindeki deneklerde bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve aşının beklenen etkiyi göstermediği belirlendi. Bir başka araştırmada, stresin insanların konuşmasını da etkilediği saptandı. Olumsuz tepkinin bağışıklık sistemini zayıflattığı belirtildi.