Dünya Bankası Türkiye Direktörü: İstihdam yeterli düzeyde artmadı. Doğru politika değişiklikleri yapılırsa daha fazla istihdam yaratılabilir.
'Kazara ortaya çıkmaz' Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, doğru politika değişiklikleri yapılırsa, Türkiye'nin, hem kısa vadede ve ayrıca gelecek 5 ila 10 yıl içinde daha fazla istihdam yaratmasının mümkün olacağını söyledi. "Türkiye'de İşgücü Piyasaları ve İstihdam Yaratılması" konulu konferansta konuşan Vorkink, önemli bir ekonomik büyüme gerçekleştirilmesine rağmen, istihdamın yeterli düzeyde artmadığını, ekonomik büyüme gibi, istihdam yaratımının da kazara ortaya çıkmadığını, hem devlet hem de işveren ve işçilerin bilinçli kararları sonucunda gerçekleştiğini vurguladı.
'Büyümeye karşın...' Andrew Vorkink, Türkiye'de, ekonominin birbirini izleyen 4 yıl boyunca önemli ölçüde büyümesine ve sanayi, inşaat ve hizmet sektörleri gibi önemli alanlarda yeni iş imkanları yaratılmış olmasına rağmen, 2005 yılı sonundaki işsizlik oranının, 2002'deki işsizlik oranıyla aynı seviyede kaldığını kaydetti. İstihdamın, ekonominin daha fazla mal ve hizmet üretmesiyle, yani ekonomik büyümeyle yaratıldığını vurgulayan Vorkink, "Ekonomik büyüme, emek piyasası aracılığıyla istihdama dönüşür ve iyi işlemeyen bir emek piyasası istihdam yaratımını engelleyebilir" dedi.
'4 alanda reform lazım' Vorkink, Türkiye'de, "yatırım ortamı", "mali piyasalar", "işgücü piyasaları" ve "eğitim reformu" gibi 4 kapsamlı alanda reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yatırım ortamı alanındaki reforma değinen Vorkink, bu alanda yararlı ilerlemelerin kaydedildiğini, ancak bazı konularda halen iyileştirmeler yapılması gerektiğini vurguladı. Firmaların finansman bulma imkanlarını artırmak için mali piyasaların işlerliğinin iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Vorkink, bunun istihdamı da artıracağını ifade etti.