En iyi doğal kaynakları: Yeşil yapraklı sebzeler, yoğurt, yonca, yumurta sarısı, yalancısafran, soya fasulyesi yağı, balık ciğeri yağı, esmer su yosunu
Vücuttaki fonksiyonları: Kan pıhtılaşmasını sağlar. İnsan vücudunda kanayan bir dokudan kan kaybının önlenmesi amacıyla pıhtılaşma mekanizması devreye girer. Pıhtılaşma olayı bir dizi reaksiyonlar sonucunda oluşan, faktör adı verilen maddeler ve hücreler aracılığı ile oluşan doğal tıkaçlar ve yamalardır. Bu faktörler K Vitamini gereksinmesini artırır. Pıhtılaşmayla birlikte kemik yapımında da kalsiyuma yardımcıdırlar.
Eksikliğinde ne olur? K vitamini eksikliğinde çölyak, spru (sindirim ürünlerinin yetersiz emilimi) ve kolit görülür. Kanama eğilimi artar, pıhtılaşma süresi uzar. Yeni doğan bebekler oldukça steril besinler aldıklarından bağırsakları bakteri içermediği için ve karaciğerlerinde de pıhtılaşma faktörlerinin yapımı henüz yeterli olmadığından, eksiklik etkileri görülebilir. Göbek kanaması oluşur. Antibiyotik kullanımı ile bağırsakta K vitamini üreten bakterilerin ölmesi sonucunda da görülen eksiklik, burun kanaması, idrar ve dışkıda kan bulunması, küçük darbelerde bile morarma ve kanamalar olması, kanamanın durmaması gibi belirtilerle anlaşılır. Yeşil yapraklı sebzeler, K vitamini yetersizliğine karşı en iyi savunmadır.