Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 31 Mart 2006

Okullarda geleceğimiz kararıyor

Son aylarda, ilköğretim okullarında ve liselerde öğrenciler arasında çok sayıda yaralama ve öldürme meydana gelmiş bulunuyor. Böylece hem gençlerimizin hem de ailelerinin dünyaları kararıyor. Ateş düştüğü yeri yakar ama yarın yeni ateşlerin kimin evine düşeceği de belli değildir.
Önce önemli bir noktanın altını çizelim. Okullardaki şiddet olayları sanıldığı gibi adi sebeplerden doğan mevzii olaylar değildir. Aksine olayların çok önemli ve ciddi sebepleri bulunmakta ve maalesef bu sebepler yaygınlık arz etmektedir.
Bizim görebildiğimiz kadarı ile okullardaki şiddetin 6 büyük ve yaygın sebebi bulunmaktadır:

1
- Disiplin yok edildi
"AB'ye gireceğiz", "İnsan haklarını geliştireceğiz", "Öğrencilere özgürlük sağlayacağız" diyerek ve AB'nin telkinlerine uyarak, okullarda disiplin adına bir şey bırakılmadı. Bugün Milli Eğitim Bakanlığı'nın, ilköğretim okullarında ve liselerde yönetimin ve öğretmenlerin, hiçbir etkinliği kalmamıştır. Bir öğretmen bir öğrenciye en küçük bir disiplin uygulasa, akşam televizyonlarda o öğretmen veya müdür insan haklarını çiğnemekten dolayı rezil ediliyor ve haklarında soruşturma açılıyor.
Okullardaki disiplinsizlik o hale gelmiştir ki, öğretmenler ve müdürler öğrenciden korkar duruma düşmüşlerdir. Hatta öğretmenlerin en büyük derdi, bugün sınıflarda sessizliği ve düzeni sağlamak olmuştur.
Çünkü ders esnasında da gürültü devam edebilmektedir.

2
- Öğrenciler cinselliğe yönlendiriliyor
TV'lerde bazı dizilerde, çok küçük yaştaki çocuklar cinselliğe yönlendirilmektedir. İlkokul 2. sınıftaki çocukların sevgili edinmeleri olağan hale gelmiştir. Sihirli Annem gibi diziler bunu özendirmektedir. Böylece okullarda çocukların psikolojileri bozulmuş durumdadır. Çok erken yaşlarda sevgili, aşk, meşk işleri ile meşgul olan çocuklar derslerini ihmal ediyorlar, gelecekleri tehlikeye giriyor.
Okullarda çocukların cinselliğe yönlendirilmeleri, şiddeti de beraberinde getiriyor. Sevgili paylaşımı rekabetleri ve bunu içine sindiremeyen delikanlı, sıcakkanlı ve ilerisini, gerisini düşünemeyen, ergenlik yaşına yeni girmiş heyecanlı çocuklar... Ölmeye de öldürmeye de hazır durumdadırlar. Nitekim okullarda işlenen yaralama ve öldürme suçlarının hemen tamamı sevgili paylaşması ve rekabetinden doğmaktadır.

3
- Bölücü kampanyalar
Okullarda, özellikle liselerde bölücü zihniyete sahip öğrenciler çeteler oluşturuyorlar, diğer öğrenciler üzerinde baskı ve zorbalık uyguluyorlar. Bunlardan da kavgalar ve yaralamalar meydana geliyor.

4
- Din ve ahlak horlanıyor
Aydınlarımızda olduğu gibi gençlerimizde de genelde din ve ahlak konusu önemsenmiyor, hatta horlanıyor. Dolayısıyla da okullardaki çocuklarımız da suç işlemeyi, dine ve ahlaka aykırı diye yadırgamıyorlar. Günahsevap kavramları önemini büyük ölçüde kaybetmiştir. Bu da suç oranını artıran önemli sebeplerden biri olarak ortaya çıkıyor.

5
- Milli değerler aktarılamıyor
Okullarımızda milli değerlerimiz, güzel örf ve adetlerimiz, milli kahramanlarımız, örnek şahsiyetlerimiz önemsenmiyor. Çocuklarımıza milli değerlerimiz yeterince aktarılamıyor. Milli duygular, insanlık sevgisi, yurttaşlık sevgisi, din ve kan kardeşliği sevgisinin değeri, çocuklarımızda bir ahlak haline getirilemiyor.

6
- Televizyonlar şiddeti özendiriyor
Televizyonlarda şiddet içeren diziler ve haberler bol miktarda ve de sürekli olarak genç beyinlere aktarılıyor. Çocuklar şiddet sahnelerini ve hikayelerini özümsüyor, zamanla onlara özeniyor. Çünkü şiddet olaylarının genelde suçlusu olan kimse, aynı zamanda olayın kahramanı olarak sunuluyor. Ona özenen gençler de bir şiddet filmi ile kahraman haline gelmek istiyorlar.

Çok
yönlü, köklü ve kapsamlı önlem
Görülüyor ki okullardaki şiddetin arkasında çok önemli ve çok ciddi sebepler vardır. Bu sebeplere daha başkalarını da eklemek mümkündür. Özellikle yoksulluk ve ailelerin çocukları ile ilgilenmemeleri gibi...
Devlet ve millet olarak sözkonusu sebepleri ortadan kaldırıcı ve çocuklarımızı kurtarıcı çok yönlü, kapsamlı ve de köklü önlemler almak zorundayız. Aksi halde, bu gidişle sadece gençlerimizin geleceği kararmayacak, milletçe hepimizin geleceği karanlık olacaktır.
GÜNCEL
Bir Bir Fatih çek!
İstanbul'da yakalanan kokain satıcılarının ifadeleri ile Fatih Ürek...
Cengiz İmren'e kurşun
Saldırı planlıymış!
Kusursuz hata!
Hatıralardaki tehlike sinyali
Adana'yı sarsan 2 gasp
Bir baktı, fena çarpıldı
SPOR
Fener Fener idman yaptı: 4-0
Güvenlik gerekçesiyle Malatya'da oynanan maçta Kanarya'yı Luciano,...
Havaya girmek yasak!
Hedefe 7 var
UEFA hayal oldu: 1-2
Fulya müjdesi
Gergin bekleyiş
Ümit Karan moral buldu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Yağmur 11 C,Açık 8 C
ANKARA - Açık 19 C,Açık 5 C
IZMİR - Fırtına 20 C,Açık 8 C
ANTALYA - Açık 21 C,Açık 11 C
ADANA - Par. Bul. 18 C,Açık 12 C
EKONOMİ
IMKB E: 42.507,020 D:% 1,83
DOLAR S: 1,349 D:% -0,70
EURO S: 1,629 D:% -0,09
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu