B12 vitamini kanseri önlemede yardımcı
Kobalamin olarak da adlandırılan B12 vitamini, bitkisel kaynaklı besinlerde bulunmaz. Bağırsak bakterileri tarafından kalın bağırsakta üretilebilmesine rağmen B12 vitamini ince bağırsaklardan emilebildiği için vücuda bu yolla pek yarar sağlamaz. Vejetaryen kişilerde eksikliği oldukça hissedilen bir vitamindir. Yapısında kobalt, fosfor gibi mineraller de içeren B12 vitamini, vücutta karaciğerde depolanmasının yanı sıra kalp, böbrek, pankreas, beyin, testis ve kemik iliğinde de bulunmaktadır. Vücutta tam olarak fayda sağlaması açısından emilim sırasında kalsiyumla birleştirilmeye ihtiyaç duyar. Temel mineral unsurlarını içeren tek vitamindir.
En iyi doğal kaynakları: Karaciğer, biftek, yumurta, balık, dana eti, böbrek, süt ve süt ürünleri, peynir, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya B12 vitamini içeren yiyeceklerdir. Sebzelerde ise B12 vitamini bulunmaz.
Ne kadar alınmalı? Yetişkinler için önerilen günlük doz 2 mcg'dır. Hamile kadınlar ve emziren anneler için gereksinim artar. Bol lifli vejetaryen bir beslenme modeli izleyenler, mide ya da bağırsaklarında yarası olan kişiler, sık alkol kullananlar ve ateşli anemi hastalıkları olanlarda da B12 vitamini gereksinimi artar. Yüksek dozda rejimler dahil hiçbir B12 vitamin zehirlenmesi durumu görülmemiştir.
|