Aşırı A vitamini düşük yapıyor ABD'li bilimadamları, aşırı dozda alınan vitaminlerin de bazı sağlık sorunlarına yol açtığını bildirdi. Amerikan Ulusal Sağlık Akademisi'ne bağlı RDA, vitaminlerin dengeli alınmasını önerirken, dozuna dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. Uzmanlar, aşırı dozda alınan A vitamininin karaciğer hastalıklarına ve kadınlarda düşüğe yol açtığını belirtirken, günde 3 bin mikrogramdan fazla alınan A vitaminin tehlikeli olabileceği uyarısında bulundu. Eksikliğinde körlüğe neden olan A vitamininin günlük alınması gereken miktar erkeklerde 900, kadınlarda ise 700 mikrogram. Araştırmacılar, et yemeyenlerin yeterli A vitamini almak için koyu renkli sebzeleri daha fazla yemesi gerektiğini belirtti.
Kısa erkek, işitme sorunu yaşıyor İSVEÇ'te yapılan bir araştırmada, kısa boylu erkeklerde işitme sorunu riskinin 2- 3 kat daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Bilimadamları, kısa boylu erkeklerde işitme sorunu riskinin daha yüksek olmasının, büyüme hormonlarından ve anne karnındayken oluşan olumsuz koşullardan kaynaklandığını tahmin ediyor. Ayrıca, annenin alkol ve nikotin tüketimi ile IGF-1 hormon düzeyinin düşük olması işitme sorunlarının çıkmasında önemli rol oynuyor. Araştırmacılar, IGF-1 isimli büyüme hormonunun, kemiklerin ve iç kulaktaki kokleanın (salyangoz) gelişmesi için önemli olduğunu kaydetti.
Regl dönemi beyni etkiliyor REGL döngüsü sürecinde duyguların işlenmesinden sorumlu beyin bölgelerindeki etkinlik değişiyor. Uzmanlar, ilk başta regl öncesi sendromu yaşamayan 12 kadının beyin etkinliklerini inceledi. Regl öncesi döngü, kadınlarda aylık kanamadan birkaç gün önce ortaya çıkan bedensel ve ruhsal semptomlar olarak biliniyor. Sonuçlara göre; kadınlarda regl döngüsü boyunca ön beyinde duyguların işlenmesinden sorumlu farklı beyin bölgeleri etkileniyor. Anlaşıldığı üzere beyin etkinliklerindeki kayma, regl döngüsü sırasındaki hormonsal değişimleri dengeliyor. Ama yine de östrojen ve progesteron hormonlarının yoğunluklarındaki oynama yüzünden duygularda değişimler yaşanabiliyor.
Yaşam süresi babadan miras İSVEÇLİ bilimadamlarının 132 kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre, insan ömrünün süresini, babadan geçen DNA zincirinin uzunluğu belirliyor. Uzmanlar, insanın ömrünün ne kadar uzun olacağında babasından aldığı genetik mirasın etkili olduğunu ortaya çıkarttı. Umea Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre kromozomların ucunda bulunan DNA zincirlerinin (telomer), yaşlanma süreci üzerinde etkili olduğu ortaya çıktı. Çalışmalara önderlik eden Kataria Nordfjall, tamamen babadan genetik olarak geçen telomer uzunluğunun insan ömrü üzerinde belirleyici olduğu sonucuna vardıklarını açıkladı. Araştırma birbiriyle bağlantısı olmayan 49 aileye mensup 132 sağlıklı insan üzerinde yapıldı.
A'dan Z'ye hastalıklar Tavukkarası: Az aydınlık yerlerde, görememek şeklinde ortaya çıkan bir çeşit göz hastalığıdır.
Temriye: Bir çeşit deri hastalığıdır. Yer yer küme küme bir takım kızartılarla kendini gösterir.
Tırnak iltihabı: Tırnak kenarlarında veya altında cerahat birikmesine, tırnak iltihabı denir. Nedeni, ufak kesikler veya sıyrıklar sonucu bakterilerin yerleşmesidir. İltihaplanan tırnağın kenarında kızarıklık görülür. Ağrı da vardır.