Her bitkide potansiyel olarak şifa mevcuttur. Ancak bunun keşfi, kullanımı ve ilaca dönüştürülmesi bilimin konusu. Yazı dizimiz bitkilerin şifalı yönleri anlatıyor. Verilen bütün bilgiler tavsiye niteliğinde olup tıbbi teşhis, tedavi ve reçete bilgisi içermez..
CEVİZ yaprağı, zeytin yaprağı, kara dut yaprağı, kara üzüm yaprağı, böğürtlen yaprağı, ısırgan otu ve yulaf bitkisi, kurutulmuş ve ince kıyılmış olarak, eşit oranda karıştırılır. 2-3 çay kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak çay, aç karnına, tatlandırılmadan içilir. İki haftalık bir kürden sonra bir hafta ara verilir ve aynı küre yeniden başlanır. Bu karışım için ille de tüm bitkilerin bir araya getirilmesi gerekmez. Bitkiler tek olarak da kullanılabilir.
Çayır papatyasının çiçeklerinin suda kaynatılması ile elde edilen çay veya sıkılarak elde edilen çayır papatyası suyu, şeker hastalarına yararlı olup, karaciğer dostu diye de anılan bir bitkidir. Ayrık otu: Şeker hastalarına önerilen ayrık otu, bol miktarda A ve B vitamini içerdiğinden karaciğer rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir. Bitki karışımı: Beş parmak otu, böğürtlen yaprağı, yaban mersini fasulye kabuğu karışımına karanfil ilave edilerek kullanılması şeker hastalığına karşı tavsiye edilmektedir. Keten tohumu (1 yemek kaşığı) 1 litre suda , su yarım litreye düşünceye kadar kaynatılır ve günde üç kere içilirse kandaki şeker miktarı düşer. Soğan, enginar, pancar, zeytin, zeytinyağı, fındık, ceviz, badem, şalgam, diyabete iyi gelir. Beş parmak otunun, böğürtlen yaprağına, yaban mersini ve fasulye kabuğu ile karışımına karanfil ilave edilerek kullanılması şeker hastalığına karşı tavsiye edilmektedir. Yulaf, vücuda ısı verdiği için yazdan çok kışın tüketilir. Şeker hastalığına etkilidir. Kış sabahları kaynatılıp lapa şeklinde yenebilir.