Buğday ununa bulaşmamış yiyeceği bulmak kolay değil
Üniversite, buğdaya duyarlı çölyak hastaları için İstanbul Halk Ekmek'le ortak bir çalışma yürütüyor. Artık, glutensiz unlu ürünler raflardaki yerlerini alıyor.
MISIR ekmeğinin yapımında bile ekmeği tutturmak için bir miktar buğday unu ilave ediliyor. İşte bu zorluklar, başka bir ekmek ihtiyacını ortaya çıkarıyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ahmet Aydın, bu konudaki çalışmalarını anlattı:
ÇÖLYAK BİLİNCİ GELİŞİYOR "Türkiye'de kişi başına 300 gr ekmek tüketildiğini düşünürsek, bu konuda ne yapmak lazım? İşte buna dayanarak 2000 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Bölümü'nde uzmanımız, Beslenme Doktoru ve Biyolog Sema Yalvaç'ın ortaya koyduğu bir formülasyonu 2 yıl içinde üniversitede geliştirdik. Üniversitelerde çalışıyoruz ama kamu kuruluşları ile ortak bir şeyler yapmıyoruz diye düşündük. İstanbul Halk Ekmek'e geldik, ortak bir çalışma önerdik. Üniversite ile Halk Ekmek arasında anlaşma sağlandı. Bu sürede sürekli glutensiz ekmek çıkartıldı. Dayanıklık süreleri kontrolleri, aynı kalitede çıkarılma çalışmaları yapıldı. Bu arada hastalar üzerinde uygulandı. Ekmek çıkmaya başlayınca, basının da yardımıyla çok etkin bir çölyak hastalığı bilinci oluşmaya başladı. Bu belki bize basının yaptığı en önemli hediyeydi. Çünkü bu tanıtılınca, insanlar yavaş yavaş çölyak hastalığına karşı ilgi göstermeye başladı. Bizim için özellikle çocuk hekimleri çok önemliydi . Çünkü bu hastalığı ilk çocuk hekimleri tanıyor."