Hangi bitki hangi hastalığa iyi gelir? Doğanın mucizeleri...
***
Domatesteki likopen' kanser avcısı
C vitamini ve likopen açısından zengin olan domates, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, lifli olmasından dolayı da bağırsak kanseri riskini azaltıyor.
* İncir: Potasyum, demir ve kalsiyum içerir. Sindirim sistemine yardımcı olur. Eski çağlarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılan incir, modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak öneriliyor.
* Fındık: Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini açısından en zengin besinlerin başında gelir. Her gün yenilen 1 avuç fındık, kansere ve kırışıklıklara karşı koruyucud etkilidir.
* Zeytinyağı: İçindeki omega yağ asitleri, kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar. Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından da zengindir. Bu sayede kalp krizi, felç, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir.
* Soğan: Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği allicin ve sülfür, mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Son araştırmalar kemik erimesine karşı, peynir ve sütten daha etkili olduğunu göstermiştir.
* Maydanoz, bol C vitamini içerir, kansere karşı faydalıdır.
* Sarımsak ve pancar, kansere ve kansere yatkın vücutlara iyi gelir. Demir ve folik asit açısından zengin olan pancar, eskiden beri kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Amerikalı uzmanlar, pancar suyunun sarılık tedavisinde de etkili olduğunu belirtiyor. Doyurucu etkisi nedeniyle özellikle diyet programlarının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan domatesin 100 gramında 19 kalori var. Çok zengin bir içeriğe sahip. A ve C vitaminleri, mineral tuzlar özellikle de potasyum, kalsiyum, fosfor ve sodyum deposu. Olgun domateste bol miktarda bulunan ve bir karoten maddesi olan likopen yaşlanmaya ve çağın vebası kansere karşı son derece etkili bir silah. Romatizma, böbrek, mesane taşı ve kabızlıktan yakınanlara çiğ domates öneriliyor.
SUYU DA ŞİFALI
Domatesin bir diğer artısı da, domates suyunun karaciğerin, dalağın çalışmasını ve kan dolaşımını dengelemesi, sindirimi kolaylaştırması. Pişmiş hatta salça halinde hazırlanan domatesin ise özellikle prostat ve mide kanseri riskini büyük ölçüde ortadan kaldırdığı hatta önleyici ilaç görevini üstlendiği yapılan son araştırmalarca kanıtlandı. Likopen ayrıca gözleri koruyor ve kanı zararlı maddelerden arındırarak dolaşımını kolaylaştırıyor. Akneli ve yağlı ciltlere iyi geliyor.
PİŞTİKÇE ARTIYOR
Likopen maddesi domates piştikçe artıyor ve zeytinyağıyla birlikte yenildiği zaman vücut tarafından daha kolay özümseniyor. Domatesin içerdiği C vitamininden yararlanmak için çiğ olarak tüketilmesi gerekiyor. Likopen ve diğer besinsel değerlerinden yararlanmak için güneşte olgunlaşan domateslerin tercih edilmesinde büyük yarar var.
* Kayısı, antioksidan olan betakaroten açısından zengindir. Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Lifli olduğu için bağırsakları koruyucudur.
* Karaturp, kür halinde yenilince kansere karşı vücudun direncini artırır. Az yenilince tembel organları harekete geçirir.
* Kiraz: Rengini veren maddenin göğüs, bağırsak ve prostat kanserine iyi geldiği söyleniyor.
* Lahana, bol miktarda B ve C vitaminleri ile kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesi içerir.
* Nohut: Yağ düzeyi düşük olan ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır, manganez, betakaroten ve folik asit açısından zengindir. Göğüs kanserine karşı korur.
* Havuç: Tam 40 araştırma, havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığını ortaya koymuştur. Bunun temel sebebi betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur.