Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 04 Aralık 2005

Hayat veren bitkiler



Hangi bitki hangi hastalığa iyi gelir? Doğanın mucizeleri...

***

Domatesteki likopen' kanser avcısı

C vitamini ve likopen açısından zengin olan domates, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, lifli olmasından dolayı da bağırsak kanseri riskini azaltıyor.

* İncir: Potasyum, demir ve kalsiyum içerir. Sindirim sistemine yardımcı olur. Eski çağlarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılan incir, modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak öneriliyor.

* Fındık: Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini açısından en zengin besinlerin başında gelir. Her gün yenilen 1 avuç fındık, kansere ve kırışıklıklara karşı koruyucud etkilidir.

* Zeytinyağı: İçindeki omega yağ asitleri, kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar. Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından da zengindir. Bu sayede kalp krizi, felç, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir.

* Soğan: Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği allicin ve sülfür, mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Son araştırmalar kemik erimesine karşı, peynir ve sütten daha etkili olduğunu göstermiştir.

* Maydanoz, bol C vitamini içerir, kansere karşı faydalıdır.

* Sarımsak ve pancar, kansere ve kansere yatkın vücutlara iyi gelir. Demir ve folik asit açısından zengin olan pancar, eskiden beri kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Amerikalı uzmanlar, pancar suyunun sarılık tedavisinde de etkili olduğunu belirtiyor. Doyurucu etkisi nedeniyle özellikle diyet programlarının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan domatesin 100 gramında 19 kalori var. Çok zengin bir içeriğe sahip. A ve C vitaminleri, mineral tuzlar özellikle de potasyum, kalsiyum, fosfor ve sodyum deposu. Olgun domateste bol miktarda bulunan ve bir karoten maddesi olan likopen yaşlanmaya ve çağın vebası kansere karşı son derece etkili bir silah. Romatizma, böbrek, mesane taşı ve kabızlıktan yakınanlara çiğ domates öneriliyor.

SUYU DA ŞİFALI

Domatesin bir diğer artısı da, domates suyunun karaciğerin, dalağın çalışmasını ve kan dolaşımını dengelemesi, sindirimi kolaylaştırması. Pişmiş hatta salça halinde hazırlanan domatesin ise özellikle prostat ve mide kanseri riskini büyük ölçüde ortadan kaldırdığı hatta önleyici ilaç görevini üstlendiği yapılan son araştırmalarca kanıtlandı. Likopen ayrıca gözleri koruyor ve kanı zararlı maddelerden arındırarak dolaşımını kolaylaştırıyor. Akneli ve yağlı ciltlere iyi geliyor.

PİŞTİKÇE ARTIYOR

Likopen maddesi domates piştikçe artıyor ve zeytinyağıyla birlikte yenildiği zaman vücut tarafından daha kolay özümseniyor. Domatesin içerdiği C vitamininden yararlanmak için çiğ olarak tüketilmesi gerekiyor. Likopen ve diğer besinsel değerlerinden yararlanmak için güneşte olgunlaşan domateslerin tercih edilmesinde büyük yarar var.

* Kayısı, antioksidan olan betakaroten açısından zengindir. Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Lifli olduğu için bağırsakları koruyucudur.

* Karaturp, kür halinde yenilince kansere karşı vücudun direncini artırır. Az yenilince tembel organları harekete geçirir.

* Kiraz: Rengini veren maddenin göğüs, bağırsak ve prostat kanserine iyi geldiği söyleniyor.

* Lahana, bol miktarda B ve C vitaminleri ile kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesi içerir.

* Nohut: Yağ düzeyi düşük olan ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır, manganez, betakaroten ve folik asit açısından zengindir. Göğüs kanserine karşı korur.

* Havuç: Tam 40 araştırma, havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığını ortaya koymuştur. Bunun temel sebebi betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur.




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
'Hava'sından geçilmiyor'Türkü Baba' aile babası
Ayrılık hüznü yaşıyor'Biz çok iyi dostuz!'
Eski sevgiliye geri döndü...Ailesini asla ihmal etmiyor
Boğaz'da sushi keyfiHalıda dünya modası...
Angelina ile Brad...Eski sevgilisine destek veriyor
Paris Hilton'un aşkı,...Buğday ununa bulaşmamış...
Kaplıca ve su cenneti Çeşme'Zincir marketlerde...
Anne sütünü 1 yıl...Diyabetiklerde, fazla C...
Cildiniz için odanızı...A'dan Z'ye hastalıklar
Doğal olan kadın daha çok...Hamilelikte saç...
Renkli şapkalar bu yıl çok modaDipdiri bir kalça için ip...
Kendini iyi hissetme taktikleriLezzet sofrası
Bunları Biliyor Musunuz?Çizgi Ötesi
Alt yazı
GÜNCEL
Bir Bir ölüm bin hayat
Okul bahçesinde kalp krizi geçiren küçük Yılmaz'ın ölümü, örnek bir...
Kriz yaşı 8
Kadın, dayağı sevdi!
Salaklığın tarihi
Özgürlüğe ilk adım
PKK'nın ölüm tuzağı bozuldu
Haylaza bantlı çözüm
SPOR
Cimbom Cimbom Ümitli
Galatasaray, Başkent'te Murat'ın golüyle yenik duruma düştü. Hakan'ın...
Aslan gibiydik
İsyan ettiren penaltı
Nihat harekatı
Yıldız isterim
Bizi Tokat yaktı
Konya, Antep'i üç golle geçti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 16 C,Par. Bul. 11 C
ANKARA - Par. Bul. 14 C,Par. Bul. 4 C
IZMİR - Par. Bul. 21 C,Par. Bul. 10 C
ANTALYA - Açık 24 C,Açık 14 C
ADANA - Par. Bul. 22 C,Par. Bul. 14 C
EKONOMİ
IMKB E: 38.573,710 D:% 0,72
DOLAR S: 1,357 D:% -0,18
EURO S: 1,589 D:% -0,35
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu