Milli gelirimiz üzerinde her gün bir şeyler yazılır durur. ArkaikDevletİstatistikEnstitüsü(yeniadıylaTürkİstatistikKurumu) kendini organize edip de AvrupaBirliği normlarında milli gelirimizi hesap edemez. Konuyu iyi bilenler DİE'nin bu acıklı hale gelmesine çok üzülürler. DİE(TİK),2000 yılında konut sayımını yapmış, ilan ederek kitap haline getirmiş, 2000 yılında tarım işletmeleri sayımı yapmış, neticelerini yayımlamış. 2002 yılında ülke genelinde işyeri sayımı yapmış, özet bulguları 14/10/2003 tarihinde kamuoyuna duyurmuştu. Bu sayımların sonuçlarını kullanmadan 1987'lerde kalmış bazı sayım neticelerine dayanarak milli gelir hesabı yapıyor. Tabiatıyla resmi bir kurum hüviyetinde olduğu için istatistikle ilgili rakamın oradan gelmesi daha inandırıcı oluyor.
12aylıkproje Gel gör ki, TİK inatla veya cehaletinden kendi yaptığı sayımların sonuçlarına dayalı, AB formatında milli gelir hesabı yapmıyor veya yapamıyor. 40 yıldır devlet içindeyim, bu dönemdeki kadar zayıf, üretken olmayan istatistik kurumu görmedim. İstatistik Enstitüsü'nün bu kadar bigane tutumu olsa gerek 2003 yılında, TürkiyeTekstilSanayiİşverenlerSendikası, milli geliri, benim başkanlığımda bir gruba hesap ettirme projesi başlattı. Proje 12 ayda tamamlandı. Projede çalışanlar kendileri rakam üretmeden, (kirarakamıhariç) istatistik kurumunun kendisinin hala kullanmadığı sayım sonuçları ile, işletmeler bazında bulmuş olduğu birim katma değerleri kullanarak AB'nin kullandığı formatta bir hesaplama yaptılar. Bu hesaplama 2002 yılı için yapılmış, 2003 yılı da yine kurumun büyüme rakamları kullanılarak Gayri Safi Milli Hasıla bulunmuştur. Bu çalışmaya göre milli gelirimiz (2003yılında) 6 bin dolar, satın alma gücü paritesine göre de 11 bin 800 dolar. Bu yazıyı yazmamın sebebi, DevletBakanıSayınBabacan10 yıl içinde "Türkiyemilligeliritrilyondolarlarıbulur" şeklindeki açıklamasıydı.
Mümkünolanlar... Ben de diyorum ki; TL'nin şu andaki satın alma gücü paritesi olan 2'nin 1'e düşürülmesi, 5 yıl ortalama yüzde 6 büyümemiz halinde bu rakama erişiyoruz. Bir başka anlatımla 2007 yılında, satın alma gücü paritesine göre milli gelirimiz bir trilyon doları geçecek. Önemli olan da, satın alma gücü paritesi ile ölçümleme yapmak. Ancak TL'nin hızla değer kazandığı dikkate alındığında, satın alma paritesinin, dolar-TL paritesine yaklaşmasından dolayı, mutlak değer ölçümlerine göre de 1 trilyon dolar bulmak mümkündür.
Fakirgörüntü! TİK'in yeni milli geliri bu yılın sonunda 1998 yılının girdi-çıktı oranlarını kullanarak hesap edeceği ifade ediliyor. Daha önce de, bildirilerinde 2005 yılı ortasında sonuçları açıklayacağını ifade etmişti. Enstitü, Türkiye'nin AB karşısında çok fakir görünmesinin yararlı olacağını düşünüyor olabilir. Bu, siyasi bir düşüncenin tarzıdır; kendilerinin tarzı olmamalıdır.