Galiba ilk yurt dışı gezilerimden biriydi. Bir grup gazeteci arkadaşla davetli olarak gitmiştik. Bizi lüks bir otelde konuk ettiler. Sabah kahvaltıya indiğimizde çok şaşırdığımızı hatırlıyorum. Hani derler ya "Bir kuş sütü eksik" diye, açık büfe aynen öyleydi. Belki 50 çeşit yiyecek vardı. Biziençokşaşırtandasabahınköründeyapılankahvaltıdabalıkdasunulmasıydı. Mönüde resmen pane balık vardı. Arkadaşlarla bıyık altından güldük. "Bunlar da abartmış. Sabahın bu saatinde kim balık yer ki" diye geyik muhabbeti yaptık. Çok geçmeden de sorumuzun yanıtını aldık. OteldekalanAlman,İngilizmüşteriler,tabaklarınabirerikişerbalıkalmayabaşladılar. Tabii başka şeyler de... Sonra da bir köşeye çekilip o balıkları iştahla yediler. İnanın iştahımız kaçtı. Midemiz bulandı. Geçenlerde kasaptan alışveriş ediyordum. Sohbet sırasında Gaziantepli olduğunu öğrendiğim bir vatandaş, hayli et sipariş etti. "3kilokıyma,2kilokuşbaşı,3kilokaburga,2kilokuyrukyağı" gibi. Benim alacağım nihayet 1 kilo kıyma. O yüzden adamın aldıkları bana çok fazla geldi. "Ne yapacaksın bu kadar eti?" diye sormaktan kendimi alıkoyamadım. "Biz kalabalık bir aileyiz. Bu kadar etten ne olur ki. 2 gün bile yetmez" dedi. "Balıkbuaralarıçokbol,yemiyormusunuz?" diye sordum. Bu sorum karşısında adam bana, lüks otelde sabah kahvaltısında balık yiyen kişilere benim baktığım gibi baktı: "Abi balık bizi açmaz. Çocuklar ağızlarına sürmüyor. Ben de ayda yılda bir yerim. Kebap varken biz denize itibar etmeyiz" dedi. Gerçekten de bizim toplumda balık pek fazla yenilmez. Hanibeylikbirlafvardırya,"3tarafımızdenizlerleçevrili"diye. Ona rağmen balığı pek sevmeyiz. Bakmayın siz Doğu Karadenizliler'in balık tutkusuna. Onların balıktan anladığı, hamsidir. Yani onlar resmen balık değil hamsi severler. Diğer balıklara pek o kadar rağbet etmezler. Bizaslındatoplumolarakfazlabalıkyemeğiyapmasınıdabilmeyiz. "Tavaya at kızart" bizim bildiğimiz budur. Bir de hamsi pilaki. Bunun panesi var, buğlaması var, fırını var, köftesi var, şişi var. Bunları ya bilmiyoruz ya da yapmıyoruz. Her gün de tavada balık yenmez ki! Oysaşusıralardabalıkçokucuz.Halkdahafazlayesemutfakgiderleriazalacak. Balığın sağlığımız açısından çok yararlı olduğunu söylemeye bile gerek yok. Buna rağmen, ortalama olarak bir ailede haftada ancak 1 kez balık yenir. Bilemediniz 2. Nedense çocukların yüzde 80'i de denizden gelen bu nimeti sevmezler. Bazı kadınlar da "Kokuyor" diye evde pişirmez. Açıkçası,güyadenizülkesiyizamabalıkkültürümüzyok. Dikkat ediyorum, zaten televizyonlardaki yemek programlarında da deniz mahsullerine pek yer verilmiyor. Varsa yoksa et yemekleri, hamur işleri. "BalıkyemezsekbiziAvrupaBirliği'nealmazlar" desek, acaba bir yararı olur mu?