Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 27 Kasım 2005

Kahvaltıda balık yenir mi?

Galiba ilk yurt dışı gezilerimden biriydi.
Bir grup gazeteci arkadaşla davetli olarak gitmiştik. Bizi lüks bir otelde konuk ettiler.
Sabah kahvaltıya indiğimizde çok şaşırdığımızı hatırlıyorum.
Hani derler ya "Bir kuş sütü eksik" diye, açık büfe aynen öyleydi.
Belki 50 çeşit yiyecek vardı.
Bizi en çok şaşırtan da sabahın köründe yapılan kahvaltıda balık da sunulmasıydı.
Mönüde resmen pane balık vardı.
Arkadaşlarla bıyık altından güldük.
"Bunlar da abartmış. Sabahın bu saatinde kim balık yer ki" diye geyik muhabbeti yaptık. Çok geçmeden de sorumuzun yanıtını aldık.
Otelde kalan Alman, İngiliz müşteriler, tabaklarına birerikişer balık almaya başladılar.
Tabii başka şeyler de...
Sonra da bir köşeye çekilip o balıkları iştahla yediler.
İnanın iştahımız kaçtı. Midemiz bulandı.
Geçenlerde kasaptan alışveriş ediyordum.
Sohbet sırasında Gaziantepli olduğunu öğrendiğim bir vatandaş, hayli et sipariş etti.
"3 kilo kıyma, 2 kilo kuşbaşı, 3 kilo kaburga, 2 kilo kuyruk yağı" gibi.
Benim alacağım nihayet 1 kilo kıyma. O yüzden adamın aldıkları bana çok fazla geldi.
"Ne yapacaksın bu kadar eti?" diye sormaktan kendimi alıkoyamadım.
"Biz kalabalık bir aileyiz. Bu kadar etten ne olur ki. 2 gün bile yetmez" dedi.
"Balık bu araları çok bol, yemiyor musunuz?" diye sordum.
Bu sorum karşısında adam bana, lüks otelde sabah kahvaltısında balık yiyen kişilere benim baktığım gibi baktı:
"Abi balık bizi açmaz. Çocuklar ağızlarına sürmüyor. Ben de ayda yılda bir yerim. Kebap varken biz denize itibar etmeyiz" dedi.
Gerçekten de bizim toplumda balık pek fazla yenilmez.
Hani beylik bir laf vardır ya, "3 tarafımız denizlerle çevrili" diye.
Ona rağmen balığı pek sevmeyiz.
Bakmayın siz Doğu Karadenizliler'in balık tutkusuna.
Onların balıktan anladığı, hamsidir.
Yani onlar resmen balık değil hamsi severler.
Diğer balıklara pek o kadar rağbet etmezler.
Biz aslında toplum olarak fazla balık yemeği yapmasını da bilmeyiz.
"Tavaya at kızart" bizim bildiğimiz budur. Bir de hamsi pilaki.
Bunun panesi var, buğlaması var, fırını var, köftesi var, şişi var.
Bunları ya bilmiyoruz ya da yapmıyoruz. Her gün de tavada balık yenmez ki!
Oysa şu sıralarda balık çok ucuz. Halk daha fazla yese mutfak giderleri azalacak.
Balığın sağlığımız açısından çok yararlı olduğunu söylemeye bile gerek yok.
Buna rağmen, ortalama olarak bir ailede haftada ancak 1 kez balık yenir. Bilemediniz 2.
Nedense çocukların yüzde 80'i de denizden gelen bu nimeti sevmezler.
Bazı kadınlar da "Kokuyor" diye evde pişirmez.
Açıkçası, güya deniz ülkesiyiz ama balık kültürümüz yok.
Dikkat ediyorum, zaten televizyonlardaki yemek programlarında da deniz mahsullerine pek yer verilmiyor.
Varsa yoksa et yemekleri, hamur işleri.
"Balık yemezsek bizi Avrupa Birliği'ne almazlar" desek, acaba bir yararı olur mu?
Fax : 0212 3543791
GÜNCEL
Dolmabahçe Dolmabahçe köftesi
Tarih, damak zevkine yenildi! İslam ülkesi kadınlarını ağırlayan...
Tutsak-kondu!
Beni kim öldürdü
Heykeli dikilecek köpek!
Bir kurban daha
Kadın programı yine can aldı...
Alkışlar İsveçli geline
SPOR
Sami Sami Yen'de şölen günü
Sarı-Lacivertliler ezeli rakibini yenip rekor kırmak amacında. Aslan...
Hedef orta saha
Sakin oynayın
Hoşgeldin Tigana: 3-1
Sürpriz karar
Cimbom'un gizli golcüsü
Dev operasyon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 16 C,Par. Bul. 11 C
ANKARA - Açık 13 C,Açık 4 C
IZMİR - Yağmur 19 C,Yağmur 10 C
ANTALYA - Açık 21 C,Açık 13 C
ADANA - Açık 21 C,Açık 14 C
EKONOMİ
IMKB E: 36.759,890 D:% -0,40
DOLAR S: 1,355 D:% -0,33
EURO S: 1,594 D:% -0,53
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu