Kekiğe sumak, defneye mersin yaprağı ile sandal ağacı, adaçayına karahan ve pamukçuk otu karıştırılarak, göz göre göre insan sağlığıyla oynanıyor....
3 kuruş fazla kazanmak uğruna vatandaşın sağlığıyla oynayanlar, kurnazlıkta sınır tanımıyor. Son olarak, doğal yollardan şifa arayanların saldırdığı bitkiler 'doğal'lıktan çıkarıldı!
Özellikle kış aylarında, başta soğuk algınlığı olmak üzere her türlü hastalığa karşı kullanılan bitkilerle baharatların,, insan sağlığına zarar verecek birtakım karışımlar içerdiği açıklandı. İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve Kütaş Tarım Ürünleri Genel Müdürü Dr. Tayfur Akın, kekiğe sumak, defneye mersin yaprağı ile sandal ağacı, adaçayına da karahan ve pamukçuk otları karıştırıldığını bildirdi.
İHRACAT, ÜRETİMİ AŞIYOR' Zeytinyağında ortaya çıkan 'saf bir maddenin içine başka bir madde karıştırılması' (tağşiş) olayının, kekik, defne ve adaçayında da yapıldığını söyleyen Akın, insan sağlığını tehdit eden tağşişin, bazı işletmelerce maliyeti ve fiyatı aşağı çekmek, haksız rekabet yaratmak için yapıldığını iddia etti. Akın, Türkiye'nin kekik üretiminin 2003-2004 yılında 9 bin 500-10 bin ton olduğunu, işlenen kekiğin yüzde 60'ının sağlıklı ürün verdiğini, ancak o yıl 9 bin 693 ton ihracat yapıldığını anlattı.
ÇERNOBİL İLE BAŞLADI...' Türkiye'nin dünya baharat merkezi olduğunu, kekik, defne ve adaçayı üretiminde dünya birinciliği bulunduğunu ifade eden Akın, "Kekiğe sumak katılması Çernobil ile başladı. Radyasyonun anlaşılmaması için insan sağlığı için zararlı olan sumak katılmaya başlandı. Bu alışkanlık devam etti" dedi. Ürünlerde standarda gidilmesi gerektiğini, özellikle de kekik, adaçayı ve defnenin parçalanarak, paketlenmesinde bu yabancı maddelerin katıldığını söyleyen Akın, denetimsizlikten yakındı.