Mısırlı biber dolması Hazırlanışı biberlerin saplarını kesip çekirdeklerini çıkartın ve 5 dakika kadar haşlayın. Biberlerin içini tuz ve toz biber ile ovarak bir kenarda bekletin. Bir kabın içinde haşlanmış pirinç ve fasulye, mısır, soğan, ceviz, acı biber, kimyon ve tuzu iyice karıştırın. Biberlerin içini pirinç karışımı ile doldurun. Dolmaları fırın kabına dizip üzerini folyo ile örtün. 250 derecelik fırında 20- 30 dakika pişirin. Folyoyu çıkartıp, dolmaların üzerine kaşar peyniri serpiştirin. Peynir eriyene kadar 5 dakika daha fırınlayın. Üzerini kırmızı biber ile süsleyebilirsiniz. Malzemesi (4 kişilik) * 1 su bardağı pirinç * 8 dolmalık biber * tuz, karabiber * 400 gr konserve barbunya fasulyesi * 300 gr konserve mısır l1 soğan, kimyon * 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi * 100 gr doğranmış yeşil acı biber * 50 gr kaşar peyniri * süslemek için kırmızı biber halkaları
*** Kakaolu puding Hazırlanışı yağla pudra şekerini karıştırın. Yumurta sarılarını teker teker katın. Su buharı üzerinde yumuşatılmış çikolatayı ekleyin. Yumurta aklarına biraz tuz katıp çırparak kar haline getirin. Karışıma çekilmiş fındık, galeta unu, yumurta akı ve vanilyayı ekleyin. Ortası delik bir kek kalıbını yağlayıp, galeta unu serptikten sonra, karışımı içine aktarın. Üzerini alüminyum folyoyla kapatın. Kalıbı, içinde su bulunan bir fırın tepsisiyle 180 derecelik fırında 1 saat pişirin. Puding sertleşince fırından çıkartın. Servis tabağına ters çevirip çıkartın. Üzerine çikolatalı sosu dökün. Çikolatalı sos için çikolata ya da kakao, un, şeker, yumurta sarısı, vanilya koyup telle karıştırın. Ilık suyu azar azar dökün; ateş üzerinde karıştırarak pişirin. Malzemesi (10 kişilik) * 150 gr margarin * 1 bardak pudra şekeri * 6 adet yumurta, çekilmiş fındık * 1 kaşık kakao + 7-8 adet madlen çikolata * 1 su bardağı galeta unu, vanilya * 1 çay kaşığı vanilya * çikolata sosu için: 1 yumurta sarısı * 1 bardak tozşeker, 2 kaşık un * 100 gr sütsüz acı çikolata
*** İzmir köfte Hazırlanışı kıymayı, rendelenmiş soğanı, ısıltılmış ekmek içini, yumurtayı, tuzu ve karabiberi yoğurun. Parmak şeklinde köfteler hazırlayın ve kızgın sıvı yağda hafifçe kızartın. Patatesleri soyup, irice dilimleyin ve kızartın. Sos için, margarini eritin. Küp doğranmış domatesleri, ikiye bölünmüş biberleri, ve tuzu ekleyin. Domatesler suyunu çekince salçayı karıştırıp 4-5 dakika pişirin. Kızarmış köfteleri sosun içine atıp, 10 dakika pişirin. Sonra patatesleri ekleyip, 5 dakika daha pişirin. Malzemesi (5 kişilik) * yarım kg kıyma * 1 adet soğan, tuz * 2 dilim ekmek içi * 1 yumurta, karabiber * yarım su bardağı sıvı yağ * 3 patates, 2 kaşık margarin * 2 adet domates, 3 sivri biber * yarım kaşık salça, 2 bardak su
*** MUTFAK REHBERİ Bunları biliyor musunuz? Balık fileto hazırlama yöntemi... * balığı düz zemine yatırın; kuyruğu size doğru, karın boşluğu ise sola doğru olsun. Sırtına yakın bir yerden balığı yarın ve omurga hizasından kesmeye dikkat edin. * baş tarafından kuyruk kısmına doğru balığın etini dikkatlice kesin ve balığı omurgadan yavaşça ayırın. * filetonun kuyruk kısmından sonuna doğru derisini soyun. Kuyruğu derinin dibinden tutup bıçağın sırtıyla etle deri arasına girip, filetonun sonuna doğru bıçağı dikkatlice kaydırın. * kafanın hemen üstüne bir yarık atın ve aşağıya doğru keserek çıkartın. Kuyruğun sonuna kadar gidip filetoyu tamamen ayırın. Balığı ters çevirip işlemi tekrarlayın.