Biraya rengini ve tadını veren 'xanthohumol' adlı antioksidanın, kansere karşı bugüne kadar bulunan en etkili kimyasallardan olduğu iddia edildi....
Amerika'nın Oregon Üniversitesi'nden Fred Stevens tarafından sürdürülen bir araştırmaya göre, biranın içinde bulunan şerbetçiotunun içerdiği "xanthohumol" isimli antioksidan madde, vücudu kansere karşı koruyor. Biraya rengini ve tadını veren bu maddenin özellikle göğüs ve yumurtalık kanserine karşı etkili olduğunu belirtiliyor. Bu antioksidanın kansere karşı bugüne kadarki en etkili kimyasallardan biri olduğu kaydedildi. Ancak biranın ne kadar tüketilmesi halinde bu sonuca ulaşılabileceği açıklanmadı. Daha önce de bir Alman biracılık şirketi, Münih Teknik Üniversitesi ile birlikte özel bir bira geliştirmişti. Bu biranın kansere karşı turunçgillerden 6 kat fazla koruduğu açıklanmıştı.
KADIN BULUŞU Bu arada, Prof. Dr. Ercan Eren'in "Geçmişten Günümüze Anadolu'da Bira" adlı kitabında birayla ilgili ilginç bilgiler var. Buna göre, bira ilk kez M.Ö. 5 binli yıllarda Sümerliler zamanında bir kadın tarafından şans eseri bulundu. Kadının unuttuğu ıslak ekmek parçasının, kısa bir zaman sonra mayalanma olmasıyla bira keşfedildi.