Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 03 Kasım 2005

Yağmacılar açıklanacak

TAKVİM açıklıyor! Boğaz'da eşsiz ata mirasları ile gözde vakıf alanlarını bedava kullananlar, tek tek ifşa edilecek.



'KİRA BİLE VERMİYORLAR'
VAKIFLAR
Genel Müdürü, TAKVİM'e açıkladı: "Yok öyle yağma!" Genel Müdür Yusuf Beyazıt, Ankara Temsilcimiz Mehmet Çetingüleç'e, bayramdan sonra gündeme bomba gibi düşecek çalışmayı anlattı: "Vakıflara ait arazileri ve binaları yıllardır kira vermeden kullanan vakıf yüzsüzlerini açıklayacağız."


***

Yağmaya son

Vakıflar Genel Müdürü, yıllardır vakıflara ait binaları ve arazileri işgal edip kira ödemeyenleri Ocak 2006'da kamuoyuna açıklıyor.

Vakıflara ait arazileri ve binaları yıllardır kira vermeden kullananlar, Ocak 2006'da internet aracılığıyla kamuoyuna açıklanacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü, yağmacıları belirleyebilmek için uzun süredir tarama yapıyor.

Genel Müdür Yusuf Beyazıt, Boğaz'da vakıf arazilerini kullanan ünlülerin de ortaya çıkartılacağını belirterek "Hepsinin fitil fitil burnundan getireceğiz" dedi. Göreve 2003 yılında başlayan Beyazıt, kısa sürede Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün gelirlerini 20 trilyon liradan 140 trilyon liraya çıkartmış. Önümüzdeki yılın gelir hedefi ise 400 trilyon lira. Gelirlerdeki büyük artışın temel nedeni, bugüne kadar farkında dahi olunmayan malların araştırmalarla ortaya çıkartılması.

'9 BİN TARİHİ YAPI ORTAYA ÇIKTI'
Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt'a sorularımız ve yanıtları şöyle:

Ne kadar malınız-mülkünüz var? Bunu tam olarak biliyor musunuz?

BEYAZIT: Çok güzel bir soru. Göreve başladığımız zaman böyle bir sayıyı bilmiyorduk. Bırakın malımızın, mülkümüzün ne kadar olduğunu bilmek, tarihi eserlerin sayısını dahi bilmiyorduk. O zaman, tarihi eserlerin sayısı olarak 9 bin 483 rakamı verilmişti.

Nasıl tarihi eser? Yapı olarak mı?

BEYAZIT:
Yapı olan, Selimiye Camisi gibi tarihi eserler. Abide eserler, şaheserler. Dünyada eşi, emsali olmayan sanatsal ve anıtsal eserler. Bunların sayısı 9 bin 483'tü. Şu anda kaç olsa iyidir. Tespit ettirdiğimiz, 18 bin 200'e çıktı. Yani yüzde 100'lük artış.

Nasıl oldu, nasıl buldunuz yeni eserleri?

BEYAZIT:
Bunlar kayıptı. Bilinmiyordu. Bir yerlerde vardı ama Vakıflar Genel Müdürlüğü bunlardan bihaberdi.

Ne yaptınız yeni eserleri bulmak için?

BEYAZIT:
Şimdi biz bütün bu malların tamamının envanterini çıkarıyoruz. Bu bitmek üzere. 2-3 ay sonra Türkiye'de ne kadar gayrimenkulümüz varsa bunların tamamı kamuoyuna açıklanacak. Bizim internet sitemizden Türkiye'ye duyurulacak.

'İŞGALCİLERE 5 YILLIK KİRA'

İşgalcilerden kira almaya mı başlayacaksınız? Nasıl bir tahsilat sistemi olacak?

BEYAZIT:
Onun da hemen müjdesini vereyim. Bizim yerlerimizde işgalci olan, yıllardan beri kullanıp da hiç kira ödemeyenlere, geriye dönüp sadece 5 yıllık ecrimisil ödemek suretiyle, vakıfların mallarında yıllarca, belki yüzyıllarca hiç para ödemeden oturanlara bir çağrı yaptık. 26 bin işgalcimiz vardı. Onlardan bir kısmı geldiler bize. Bir kısmı nasıl olsa arada bir kanun çıkar, vakıflar da boşuna bağırıp çağırır sonra vaz geçer, dediler. Oysa çıkardığımız yeni yasaya göre, bizimle gelip kira sözleşmesi imzalamazlarsa, hiçbir karar almadan, tebligat yapmadan, taşınmaz derhal tahliye ettirilebilecek. Sadece o yerdeki mülki idare amirine başvurmamız yeterli olacak. Vakıf arazisinde zilyetlik hakkı diye bir şey yok. Çünkü vakıf malı devlet malı değil. Biz gerekeni yaparız.

'YAPTIKLARINI ÖDEYECEKLER'

Mallarınızın sayımını ne zamandır yapıyorsunuz? Hazırlıklarınız neler?

BEYAZIT:
Biz göreve geldiğimizde, 2003'te ihaleye çıktık. Bir profesyonel firmaya ihale ettik. Sayımını profesyonel bir firmaya yaptırıyoruz. İki-üç aya kadar bu sayım sona erecek. Bunları memurlar eliyle saymak mümkün olmamış. Tarihi eserlerimizin sayısı 9 binden 18 bine çıktı. Gidiyorsunuz bir yere vakıf eseri. Ama Vakıflar Genel Müdürlüğü bu eserden haberdar değil. Biz bunların onarımlarını yaptırıyoruz, projelerini hazırlıyoruz. Sadece şu kadarını söyleyeyim, Türkiye'de nerede neyimiz varsa, bir santimetrekare hata olmaksızın bana Bursa'daki arsaları dök diyeceksiniz, dökecek, okul imarlı arsaları dök diyeceksiniz, dökecek. Ne oldu da bu camilerdeki eserleri çalar hale geldi bu millet. Bu yağmacıların burnundan fitil fitil getireceğiz.




DİĞER GÜNE BAKIŞ HABERLERİ
Sezer'in bayram mesajı'Asla mazoşist demedim'
Çirkin Rum'a tepki'Yapılan açıkça hırsızlıktır'
AK Parti'ye 'ağır' transferAtatürk için 22 yıl hapis
Sabancılar itiraz ettiMalatya Valisi soruşturulacak
Alt yazı
AKTÜEL
Mirası Mirası sahte çıktı
20 Ekim'de ölen Amerikalı'nın ailesi şokta... Son 5 yıl içinde sanat...
Faciaya davetiye
İngiltere'nin Ana Kraliçe'si!
Polis halkı taradı: 50 ölü
Kasabanın kurtuluşu oldu
Irak'ta kanlı arife
Doğurganlar daha çekici
EKONOMİ
En En bonkörü CHP
CHP çalışanlarının maaşları ve sahip oldukları sosyal haklar, birçok...
3 günlük grev!
Dev halka arz
Hedefler şaşmadı
Koç, 'Her şey dahil'den yana
Telsim ihalesinde 1 şirket...
Tansaş'tan 9.3 Milyon YTL net...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 11 C,Par. Bul. 7 C
ANKARA - Yağmur 10 C,Kapalı -1 C
IZMİR - Par. Bul. 17 C,Par. Bul. 9 C
ANTALYA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 10 C
ADANA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 10 C
EKONOMİ
IMKB E: 33.152,100 D:% 1,10
DOLAR S: 1,350 D:% -0,26
EURO S: 1,625 D:% 0,09
PAPATYA
GÜNCEL
SPOR
AKTÜEL
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu