Zeytininyaprakları ve kabukları, şekeri ve yüksek tansiyonu düşürmede etkili oluyor. Omega 3 zengini olan ceviz ise, kalp-damar sağlığı için çok faydalı...
***
Güncel sağlık
Zeytin yaprağı yüksek tansiyonu düşürüyor ZEYTİNDEN elde edilen zeytinyağının içeriğinde olein, E vitamini, hidrokarbonlar, linolik, palmitrik ve steraik asitler bulunmaktadır. Zeytin bol kalori içermesinin yanında tüm bu faydaları sadece yağında değil kendi bünyesinde de bulundurmaktadır. Ev ilaçlarında zeytin tanesi, kabukları, yaprakları ve yağı kullanılır. Zeytin taneleri oldukça besleyicidir. Yaprak ve kabukları şekeri ve yüksek tansiyonu düşürür, bağırsaktaki solucanları düşürür. Yağı ise sarılıkta çok faydalıdır, karaciğeri çalıştırır, safrayı artırır, karaciğer ağrılarını keser. Ayrıca zeytinyağı kolesterolün damar tıkanıklığına yol açan LDL bileşenini azaltırken iyi kolesterol dediğimiz HDL'yi ise etkilemez. İçinde yüzde 80 oranında bulunan oleik asit, meme veren kadınlarda bebeğin sinir dokularının gelişiminin sağlanması açısından çok faydalıdır. Zeytinyağı kızartmalarda kullanılabilecek en sağlıklı yağdır. Zeytin gastrid ve ülserlere karşı koruyucu bir rol oynar ayrıca kabızlığa iyi gelir. Zeytin ve zeytinyağının içerdiği E vitamini dokuların yaşlanmasını önler ve yaşlanmanın beyin fonksiyonları üzerindeki kötü etkilerini azaltır.
Ceviz, kalp ve damar hastalıklarını önlüyor ULUDAĞ Universitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Aycan Yiğit'in verdiği bilgilere göre; sert kabuklu meyvelerde yer alan çoklu doymamış yağ asitlerin kalp-damar hastalıklarında önleyici rol oynadığı bilimsel çalışmalarla belirlenmiştir. Cevizi diğer sert kabuklu meyveler arasından öne çıkaran özellikleri, Omega 3 ve Omega 6 gibi çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içermesidir. Omega 3 ve Omega 6 esansiyel yağ asitleridir. Bu asitlerin, vücut tarafından sentezlenmemesi nedeniyle gıdalarla alınması zorunludur. Sahip olduğu bu özellik, cevizin tüketimini vazgeçilmez kılmıştır. Ceviz, diğer sert kabuklu meyvelerle kıyaslandığında en yüksek Omega 3 yağ asidi miktarına sahiptir.
Keten tohumu hafıza bozukluğuna da etkili BOL miktarda, Omega 3, Omega 6, Omega 9 ve N3 yağ asitleri içeren keten tohumu, az miktarda magnezyum, demir, çinko ve vitaminlerle vücuda büyük destek sağlıyor. Keten tohumu, özellikle kolesterol ve şeker dengelemede, kemik ve eklem rahatsızlıklarında-özellikle menopoz döneminde-, hafıza bozukluğunda, kalp ve damar rahatsızlıklarında, etkili bir sağlıklı yaşam destekleyicisidir. Ayrıca, hafıza bozukluğu, unutkanlık, yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan problemlere karşı da faydalıdır. Öğütülmüş keten tohumu düzenli kullanıldığında sağlıklı kilo vermede de yardımcıdır.
A'DAN Z'YE HASTALIKLAR Miyopluk: 5 metreden daha uzağı yeteri kadar görememeye denir. Nedeni, göz kaslarının yorulmuş ve güçlerini kaybetmiş olmasıdır. İrsi olanları da vardır. Nasır: Daha ziyade el ve ayağın sürekli olarak sürtünmelere uğrayan noktalarında üst derinin kalınlaşması ve sertleşmesiyle meydana gelen ve basılınca ağrı veren sertleşmiş deri tümseğine nasır denilir. Nefes darlığı: Tıp dilinde dispne denilen nefes darlığı önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Spor yaptıktan, koştuktan veya yorucu bir işten sonra nefes darlığı normal sayılabilir. Ancak ortada bir neden yokken nefes darlığından şikayet ediliyorsa, bir uzmana başvurmak gerekir.