Yayla çorbası Hazırlanışı pirinci ayıklayıp yıkayın. 8 su bardağı et suyunda pişirin. Ayrı bir kapta un, yoğurt ve 1 adet yumurtayi iyice çırpın. Sıcak et suyu ya da su ile ılıtın. Bu karışımı yavaş yavaş kaynamakta olan pirince sürekli karıştırarak ilave edin. Karıştırmaya devam ederek kaynatın. Tuzunu ayarlayın. 2 çorba kaşığı tereyağını bir tavada eritin. Kırmızı toz biber ekleyip çorbanın üzerine gezdirin. Çorbaları kaselere paylaştırın ve nane ile güzelce süsleyin. Sıcak olarak servis yapın. Malzemeler (4 kişilik) * yarım su bardağı pirinç * 8 su bardağı et suyu * 2 su bardağı yoğurt * 1 adet yumurta, 2 kaşık tereyağı * 2 çorba kaşığı un * kırmızıbiber, tuz, nane
*** Etli lahana sarması Hazırlanışı lahanada, dolma olabilecek yaprakları ayırın. Bir tencerede tuzlu su kaynatın ve bu yaprakları içine atın. Yumuşayıncaya kadar haşlayın. Bir tepsiye çıkartın. Kıymaya ince doğranmış soğan, yıkanmış pirinç, salça, rendelenmiş domates, yıkanmış ve ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve az miktar su ekleyin. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yapraklara koyup sarın. Bir tencerenin dibine birkaç lahana yaprağı serip dolmaları dizin. Üzerine örtecek kadar su, margarin ve az tuz ilave edin. Üzerine bir tabak kapatın. Hafif ateşte pişirin. Malzemeler (4 kişilik) * 1 adet lahana * 300 gr kıyma * 1 çay bardağı pirinç * 2 adet kuru soğan * 2 adet domates, tuz * 1 çorba kaşığı domates salçası * 4 çorba kaşığı margarin * maydanoz, karabiber
*** Meyveli muhallebi Hazırlanışı dövülmüş damla sakızını sütle birlikte hafifçe kaynatarak eritin. Ayrı bir tencerede margarini eritin. Unu ekleyip pembeleştirin. Ilık sütü azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edin. Koyulaşana kadar pişirin. Kase ya da kupları bölüştürün. Bir kasede bal, karanfil ve kuru yeşmişleri karıştırın. Muhallebilerin üzerine koyup soğuduktan sonra servis yapın. Malzemeler (5 kişilik) * 1 çorba kaşığı margarin * 3 çorba kaşığı un, 1 litre süt * 3 parça damla sakızı * yarım su bardağı kuru üzüm * yarımşar bardak, küp kesilmiş kuru incir, kayısı * yarımşar su bardağı antep fıstığı, badem * 1 çorba kaşığı bal * yarım çay kaşığı çekilmiş karanfil
*** Mutfak rehberi BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? * Balığı buğulama yaparsanız asıl lezzetini korur: Buğulama yapmak için balığı tavaya koyduktan sonra tereyağı ya da sıvıyağ koyup çok az suyla harlı ateşte pişirin. Böylece tüm balıkları asıl lezzetlerini kaybetmeden, en sağlıklı biçimde yemiş olursunuz. Balığın yağlı olduğu zamanlarda ise ızgarası yapılırsa daha lezzetli olur.