Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 14 Ekim 2005

Ramazan'da beslenme önerileri



ANADOLU Sağlık Merkezi'nden Diyetisyen Cemal Aytaç Ak ve Diyetisyen Hande Ongun, Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için öneriler, örnek iftar ve sahur mönüsü verdi. Günümüzde sahura kalkmak yerine gece yatmadan önce yenilen yemek ya da kahvaltı tercih edilmektedir. Bu alışkanlıktan uzak durup; azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az dörde çıkarmak gereklidir. Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülür.

SAHURDA PEYNİR, YUMURTA
Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi çok önemlidir. Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve sellüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir. Sahur yemeği erken kahvaltı olarak da düşünülebilir. Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur. Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagiller tercih edilebilir.

SU KAYBI İÇİN BOL SIVI ALIN
Yetişkin bir insanın günde en az 1.5-2 litre su içmesi gereklidir.
Gün içinde su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmelidir. Geceden itibaren iftar zamanına kadar uzun süreli açlık ve özellikle sıvı tüketiminin olmaması önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. İftar yemeklerinde yemekle beraber su tüketimini biraz daha kısıtlayarak iftar ile sahur arası 2 litre (10 su bardağı) su içmek doğru bir davranış olacaktır.

İFTARDA KURUBAKLAGİLLER
Gün boyunca aç kalınacağı için yavaş sindirilen mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebzeler, kurubaklagiller, salata gibi gıdaları tercih etmek, iftar sonrası yaşanabilecek rahatsızlıkları engeller. Çorba ve kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan 1-2 saat sonra ana öğün tüketmek hem metabolizmayı çalıştırmak hem de boş mideye birden yemek yemenin yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek adına önemlidir.

ANA ÖĞÜNDE ETLİ SEBZE
İftardan birkaç saat sonra tüketilen ana öğünde etli veya etsiz, az yağlı sebze yemeği ile az miktarda pilav, makarna veya börek yenebilir. Bunun yanında yoğurt, ayran veya süt tüketimi ihmal edilmemeli; günde 2-3 su bardağının altına düşmemesine özen gösterilmelidir. Yemeğin ardından şerbetli hamur tatlıları, kızartılan tatlılar yerine sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlılar veya meyve tüketilmelidir.




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
Sürpriz aşkın perde arkasıTopçu ve popçuların...
Evinden dışarı adım atamıyorKatarakt tedavisi
Çölyak hastalarına müjdeSezon makyajında şeftalimodası
İştahınızın önüne geçinOrkide ile süslü bir...
Kadınların ruh sağlığı...Güncel Sağlık
Köşeli omuzlara asimetrik...Çekici, doğal ve şık görünün
Kırışıklık kremini botoks...Masaj ile dolgun güzel dudaklar
Permanızı evde kendiniz düzeltinRamazan sofrası
Aşk günlüğüfax... fax...
GÜNCEL
Kuş Kuş hafifliği
AB Komisyonu, Türkiye'de bulunan kuş gribinin, insanlar için...
Şiirler bile ağladı
Bir daha öldüler
Bu ne öfke!
Cin, zarar veremez!
Ablaya veda
Şehit babasından intikam...
SPOR
Hiç Hiç farketmez
Kurada seribaşı olan Milliler; Slovakya, Norveç ve İsviçre'den...
Devamı gelmeli
Erciyes korkusu
Endişe kapladı
En büyük kupa Ülker'in
Bayanların Kralı Fener
Fenerbahçe'ye Nihat sürprizi!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 20 C,Par. Bul. 13 C
ANKARA - Par. Bul. 20 C,Par. Bul. 8 C
IZMİR - Par. Bul. 25 C,Par. Bul. 13 C
ANTALYA - Açık 24 C,Açık 15 C
ADANA - Açık 28 C,Açık 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 32.054,340 D:% -3,21
DOLAR S: 1,368 D:% 1,00
EURO S: 1,633 D:% 0,28
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu