Çocukların süt dişlerini döküp kalıcı dişlerine kavuştuğu okul çağlarına dikkat!
***
Güncel Sağlık
Havalenin nedenleri ve belirtileri neler? VÜCUT kaslarının ani ve şiddetli olarak kasılması sonucu ortaya çıkan duruma havale denir. Büyüklerde havale çoğunlukla sara nöbetleri sırasında görülür. Küçük çocuklarda görülen havale, sinir sisteminin değişik nedenler karşısında göstermiş olduğu bir tepkidir. Bu tepkiler de; kemik hastalıkları, yüksek ateş, boğmaca, devamlı hazımsızlık, bağırsak şeritleri veya diş çıkarmalardan kaynaklanabilir. Ayrıca bu duruma sinir sistemi veya beyinde meydana gelen bir hastalık da neden olabilir. Havale geçiren çocuğun gözleri sabit bir noktaya çevrilir, çenesi de kenetlenir. Dudakları, yüz kasları, kol ve bacakları, önce şiddetli bir şekilde kasılır, sonra da çırpınmaya başlar. Ağzından da köpük gelir. Bütün bunlar bir iki dakika devam eder. Sonra bütün belirtiler kaybolup, uykuya dalar. Hastalığın bir nedenini bulmak için mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Bu arada çocuğu sessiz, loş bir odaya yatırmak, elbise ve çamaşırlarını gevşetmek faydalıdır.
Çocuklukta diş hijyeni OKULA başlanan dönem, süt dişlerinin değişip, ilk daimi diş olan birinci büyük azı dişlerinin ağızda yerini alma yaşına rastlıyor. Çocukların henüz ağız hijyenini çok iyi sağlayamadıkları bir yaş olmasına rağmen, ömür boyu kullanılacak daimi dişler yerini alıyor bu dönemde. Doğru diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması önemli. Çocuk dişini fırçalarken, sevdiği bir şarkıyı çalarak, o şarkı süresince ideal diş fırçalama süresi olan üç dakikayı doldurması sağlanabilir. Ayrıca, diş hekimi tarafından dişi çürümelere karşı koruyan topikal fluor ile fissür sealant uygulamaları yapılabilir. Topikal fluor uygulaması daimi dişleri güçlendirir, çürüğe karşı korur. Fissür sealant uygulaması ile de azı dişlerinin üzerinde bulunan girinti çıkıntılar örtülür. Böylelikle, çürüğe neden olan maddelerin dişin yüzeyine tutunması ve dişi çürütmesi önlenir.
Yaşlanmaya karşı E vitamini... E vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. Alfa, beta, gama ve delta tokoferolleri içerir. Bitkisel yağlar ve buğday tanesi en iyi kaynağıdır. Isıya karşı sabit ve pişirilmeye dayanıklıdır. En iyi antioksidandır. Hücre zarı ve taşıyıcı moleküllerin lipid kısmını stabilize ederek hücreyi serbest radikaller, ağır metaller, zehirli bileşikler, ilaç ve radyasyonun zararlı etkilerinden korur. İmmun sistemin aktivitesi için gereklidir. Timus bezini ve alyuvarları korur. Virütik hastalıklara karşı bağışıklık sistemini geliştirir. Göz sağlığı için hayati önem taşır. Retina gelişimi için gereklidir. Serbest radikallerin katarakt yapıcı etkilerini önler. Yaşlanmaya karşı koruyucudur. Serbest radikallerin dokular, deri ve kan damarlarında oluşturduğu dejenaratif etkiyi önler. Yaşlanmayla ortaya çıkan hafıza kayıplarını da önler.
Sırt çantası seçerken s OKUL çağındaki çocukların sırt ve omuz gelişimi açısından, seçilecek okul çantasının özellikleri çok önemli. Sırt çantası kulanımında şunlara dikkat edilmelidir: * Ağır çantalarda kalça kayışı kullanılmalı. Kayışları geniş ve yumuşak çanta kullanılmalı. * Sırt çantasının her iki kayışı birlikte kullanılmalı ve belin 5 cm yukarısında duracak şekilde, sağlam bir biçimde tespit edilerek ayarlanmalı. * Ortopedistin önerdiği sırt adalelerini geliştirici egzersizlerin yapılması sağlanmalı. * Çocuklara ağır çantaları dizden eğilerek kaldırmak gerektiği öğretilmeli. * Sırt çantasının derli toplu, cep ve fermuarları kapalı bir biçimde taşınması sağlanmalı. * Tekerlekli sırt çantası tercih edilmeli.