Biberli Tavuk HAZIRLANIŞI Biberleri yıkayıp çekirdeklerini çıkartın. Halka halka doğrayın. 1 çorba kaşığı yağda 1 dakika kavurun. 2 çorba kaşığı su ekleyip kaynayıncaya kadar bekleyin. 2 dakika daha kısık ateste kaynatın. Daha sonra suyunu süzün. Tavuğu kuşbaşı doğrayın. 2 çorba kaşığı sıvı yağda karıştırarak kavurun. Zencefili ekleyip 1 dakika daha kavurun. Ardından şeker ve sirkeyi ekleyin. Sonra soya sosu ve nişastayı biraz suda ezip ekleyin. Sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Sos hafif kalınlaşınca tuz ve biberini ayarlayıp ateşten alın ve servis yapın MALZEMESİ (4 kişilik) * 3 adet salçalık kırmızı biber * 1 çorba kaşığı tereyağ * 2 çorba kaşığı sıvı yağ * 500 gr tavuk eti * 1 çay kaşığı zencefil * Bir tutam şeker, tuz * 2 çorba kaşığı elma sirkesi * 1 tatlı kaşığı nişasta * 2 tatlı kaşığı soya sosu
*** Patates Salatası HAZIRLANIŞI Patatesleri haşladıktan sonra çatalla iyice ezin. Püre haline getirdiğiniz patatesleri 3 bölüme ayırın. İlk kısmına rendelenmiş havuç, ikinci kısmına ince kıyılmış maydanoz veya dereotu ve yine ince kıyılmış taze soğan ekleyin. Üçüncü kısım ise sade kalsın. Bunların herbirinin içine tuz, limon, zeytinyağı ekleyerek tatlandırın. Cam bir kalıba, kenarları kalıptan taşacak şekilde stretch film yayın. Bu karışımları kat kat olacak şekilde ve üzerlerine bastırarak döşeyin. Stretch'in üzerini, kenarlarını içe çevirerek kapatın. Buzdolabında dondurun. Sonra servis tabağına ters çevirip çıkartın. MALZEMESİ (5 kişilik) * 1 kg patates * 2 adet havuç * Tuz, karabiber * Zeytinyağı, limon * 1 demet taze soğan, dereotu
*** Sakızlı Fırın Sütlaç HAZIRLANIŞI 1 kase pirinci bir kase suyla birlikte yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süt, tozşeker, dövülmüş çamsakızı ve vanilyayı beraber kaynatın. Haşlanmış pirinci kaynayan karışıma ekleyin. Nişasta ve 1 yumurta sarısını az su ile ezin, kaynayan malzemenin içine karıştırın ve bir taşım kaynatın. Sütlacı güveçlere paylaştırın. İçi su dolu bir tepsiye oturtarak (benmari usulü), önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin. MALZEMESİ (4 kişilik) * 4 bardak süt * 1 bardak şeker * 2 kaşık nişasta * 1 kase pirinç * 1 kase su * 1 yumurta sarısı * Az miktar çam sakızı
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? * Frenk maydanozu: Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı. Kokusu daha hafifdir. Süslemeye çok uygundur. * Kerbel (bir maydanoz türü): Salatalarda ve özellikle lahana salatasında kullanılır, balıkların yanında dekor olarak servis yapılır. * Mercan köşk: Kekiğe çok yakın taze bir ot. Salatalarda olduğu gibi her türlü et yemeği , baklagiller, havuç ve salatalık gibi sebzelerle önerilir.Tadını koruyabilmesi için yemeğe pişmesine yakın konur. * Maydanoz: Her türlü salata ve yemekte kullanılan en yaygın taze aromalı ot. Maydanozun köklerinin de kokulu olduğu unutulmamalıdır. * Melisotu: (Limon çiçeği) Salata veya meyveler ile kullanılır. * Kekik: Her türlü et yemeği, baklagiller,havuç ve salatalık gibi sebzelerle önerilir. Tadını koruyabilmesi için yemeğe, pişmesine yakın konur.