Şeftali Tatlısı HAZIRLANIŞI 1 kilo şeftaliyi 2'ye bölüp çekirdeklerini çıkartın ve çekirdek yuvalarını kesip temizleyin. Şeftalileri fırın kabına dizip üzerlerine 1.5 su bardağı toz şekeri serpiştirin. Çekirdek yuvalarını çekilmiş badem veya fındık ile doldurun. Fırın kabına 1.5 su bardağı suyu koyup kabın üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında şeftaliler iyice yumuşayana kadar pişirin (Yaklaşık 45 dakika). Fırından çıkartıp ılımasını bekleyin. Sonra buzdolabında 4-5 saat soğutup servis yapın. MALZEMELER (5 kişilik) * 1 kg olgun şeftali * 1.5 su bardağı toz şeker * Çekilmiş badem veya fındık * 1.5 su bardağı su
*** Tavuklu Bamya HAZIRLANIŞI Bir tencerede margarini eritin. Pilici temizledikten sonra küçük parçalara bölerek tencereye alın. Doğranmış domatesleri tavuğun üstüne yayın. Tuz ve biber ilave ederek 15-20 dakika orta sıcaklıkta pişmeye bırakın. Bamyaları da tavuğun üzerine yerleştirin. Yarım bardak su ekleyerek yumuşayıncaya kadar orta sıcaklıkta 20 dakika pişirin. Limon suyunu katın ve 5 dakika daha kaynatıp servis yapın. MALZEMELER (5 kişilik) * 1 adet piliç * Yarım kg bamya * 4 tane domates, büyük doğranmış * 3 çorba kaşığı margarin * Yarım su bardağı su * 2 çorba kaşığı limon suyu * Tuz, karabiber
*** Peynirli Patates HAZIRLANIŞI Patatesleri haşlayıp ezin. Ispanakları haşlayıp ince ince kıyın. Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Sarımsakları ayıklayıp kıyın. Yayvan bir tavada margarin ve yemeklik doğradığınız soğanı kavurun. Soğanlar renk alınca içine kıyılmış sarımsakları, haşlayıp kıydığınız ıspanakları, kırmızı pul biberi ve tuz-karabiberi ilave edip kavurun. Ayrı bir kaseye haşlayıp ezdiğiniz patatesleri, krem peynir ve sütü koyup iyice karıştırın. En son olarak içine ıspanaklı harcı ilave edip harmanladıktan sonra fırın tepsisine alın. Üzerine iri çekilmiş cevizi serpip daha önce 185 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. MALZEMELER (10 kişilik) * 3 çorba kaşığı margarin * 4 adet patates * 500 gr ıspanak * 3 diş sarımsak * 1/2 kutu krem peynir * 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber * 1 su bardağı süt, tuz- karabiber * Üzerine yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? * Türk kahvesi nasıl pişirilir: Tadı damakta en uzun süre kalan Türk kahvesi, tüm yönleriyle sağlık koşullarına tam uygun. Pişirilip servis edilen Türk kahvesinin telvesi fincanın dibinde kalır, içilmez. Bu da sağlıklı oluşunun göstergesi. O eşsiz tadını koruyabilmesi için, kavrulduktan hemen sonra tüketilmeli ya da aromasını koruyacak şekilde paketlenmelidir. * Yapılışı: Suyu fincanla ölçerek cezveye koyun. Her fincan için 2 çay kaşığı kahve, 2 çay kaşığı şeker ilave edin. Kısık ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırın. Bir süre sonra kabaran köpüğü fincanlara pay edin. Kalan kahveyi bir taşım daha pişirin ve fincanlara paylaştırın. Türk kahvesi sunulurken yanında su verilmesi gelenektir. İçilen su ağzı kahve lezzetine hazırlar.