Mantarlı Pilav HAZIRLANIŞI Soğanları ince ince kıyın. Fıstıkla birlikte yağı tencereye alıp, hafifçe kavurun. Pirinci yıkayıp ilave edin. Rendelenmiş havucu, kuş üzümünü ekleyin. Kavurmaya devam edin. Mantarı doğrayın, bezelye ile pirince katın. Tuz, seker, tarçın, karabiber, kıyılmış dereotu katıp, kaynar suyu üzerine dökün. Pirinçler uzayıp, pişince ateşten alın. Biraz dinlendirip, ezmeden karıştırarak servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 2 su bardağı baldo pirinç * 250 gr konserve mantar * 2 çorba kaşığı kuş üzümü * 2 kaşık dolmalık fıstık * 5 kaşık konserve bezelye * 2 havuç, 2 soğan * 4 su bardağı su * 4 çorba kaşığı tereyağı * Tarçın, 1 çay kaşığı şeker * Dereotu, karabiber, tuz
*** Gül Suyu Muhallebisi HAZIRLANIŞI Şeker, su ve gül suyunu birlikte kaynatıp soğutun. Yarım bardak süte, 1 bardak pudra şekeri, su ve damla sakızını ilave ederek kısık ateşte kaynatın. Un ve nişastayı kalan sütle iyice ezin ve karışıma ekleyin. Muhallebi kıvamına gelince tepsiye dökün. Soğuyunca küp küp kesin. Dilimlenen muhallebiyi badem ve fıstık ilave edilmiş şuruba ekleyin. Meyvelerle süsleyerek servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 5 bardak su * 3.5 bardak şeker * Yarım bardak gül suyu * 1 bardak süt, 1 bardak su * 1 bardak pudra şekeri * 20 gr sakız, 2 kaşık nişasta * 1 kaşık un, 2 kaşık fıstık * 2 kaşık badem * Mevsim meyveleri
*** Sosisli Mercimek HAZIRLANIŞI Mercimeği ayıklayıp yıkayın ve içine bir kaç dal kereviz yaprağı ve 1 diş sarımsak ilave ederek haşlayın. Hafif sulu şekilde ocaktan alın. Bir tencerede zeytinyağında, 1-2 diş sarımsağı çevirin, kırmızı biberi ekleyip karıştırın. Bu sosu mercimeğe ilave edin. İri iri doğranmış sosisleri de ekleyip karıştırın ve 10 dakika birlikte pişirin. Sıcak olarak servis yapın. MALZEMELER (5 kişilik) * 2 bardak kırmızı mercimek * Kereviz yaprağı * 250 gr sosis * Sarımsak, tuz, kırmızıbiber
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? * Mutluluk otları: Mutluluk otları adı verilen papatya, nane, ıhlamur ve portakal çiçeklerinin hepsini iyice kaynatıp çay gibi akşamları içerseniz; hem çok rahat uyursunuz, hem sabahları zinde kalkarsınız, hem de vücudun su ihtiyacını en iyi şekilde karşılarsınız.
* Yumuşamayan fasulyeler: Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyenin içine 1 kahve kaşığı rakı veya yarım kahve kaşığı karbonat koyun.
* Pasta pişirirken: Fırında pasta ve kek yaparken daha iyi fişmelerini istiyorsanız pişirirken fırına bir kap içinde su koyun.
* Bayat kurabiyeler: Bayatlayan ekmek ve kurabiyelerinizi bir kese kağıdına koyun. Kese kağıdının üzerine su serptikten sonra, bu şekilde fırına verin. 10-15 dakika sonra taptaze olduklarını göreceksiniz.