Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 19 Ağustos 2005

Lezzet sofrası



Ege Salatası
HAZIRLANIŞI Marul, maydanoz, dereotu ve yeşil soğanı temizleyip yıkayın. Sularını süzdürdükten sonra iri iri, kırmızı lahanayı incecik doğrayın. Turşuları da verev dilimleyin. Haşlanmış ya da konserve bezelye ile birlikte derin bir salata kasesini alıp karıştırın. Küçük bir kasede yarım limon suyu, tuz ve 2 tatlı kaşığı zeytinyağını iyice karıştırın. Daha sonra salatanın üzerine gezdirin ve tekrar karıştırın. Buzdolabında bir müddet soğutun. Daha sonra servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik)
* 2-3 yaprak göbek marul
*
Yarım kırmızı lahana
* Maydanoz, dereotu
*
1 çay bardağı bezelye, 3-4 adet kornişon turşu
* 1-2 dal yeşil soğan
*
Yarım limonun suyu
* 2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
*
Yeteri kadar tuz

***
Mantarlı Tepsi Köftesi
HAZIRLANIŞI
Mantarları ve soğanı ince ince kıyın ve bir tavada margarinle pişirin. Sonra da bir kaba alın. Üzerine ekmek kırıntılarını, maydanoz, kekik, tuz ve karabiberi de ekleyip, karıştırın. Ayrı bir kabın içinde kıymayla birlikte ketçap ve yumurtaları karıştırarak iyice yoğurun. Cam bir fırın kabına kıymanın yarısını yayın. Hazırladığımız mantarlı karışımı da kıymamın üzerine yayın. Kıymanın kalan yarısını da üzerine bastırarak yayın. Isıtılmış fırında pişirin. Fırından çıkarınca, 15 dakika kadar dinlendirip servis yapın.
MALZEMELER (2 kişilik)
* 250 gr mantar
*
1 kg dana kıyma
* 1 adet kuru soğan
*
2 çorba kaşığı margarin
* 1 bardak ufalanmış ekmek içi
*
Maydanoz, kekik, tuz, karabiber
* 5 yemek kaşığı ketçap
*
2 adet yumurta

***
Ballı Börek
HAZIRLANIŞI
Yufkaların üzerine elinizle su serperek iyice ıslatın ve sofra bezinin üzerine yayın. Yufkaların çok dağılıp, parçalanmamasına dikkat edin. Yağlanmış tepsiye yufkalar teker teker yerleştirip üzerine yağlayın. 3 yufkayı da üst üste koyduktan sonra tam ortasına gelindiğinde toz şekeri ve cevizi azar azar serpiştirin. Kalan yufkaları üzerine yerleştirip üzerine yağ sürün. En üstteki yufkanın da üzerini yağladıktan sonra önceden ısıtılmış 175 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin.

MALZEMELER (6 kişilik)
* 6 tane kuru yufka
*
İç harcı için: 1 su bardağı su
* 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık içi
*
2 su bardağı toz şeker
* 150 gram tereyağı, margarin veya sıvı yağ

***
MUTFAK REHBERİ
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
* Kuşüzümü:
Genellikle; pilav, dolma içleri ve bazı tatlılarda tercih edilir.
* Pul kırmızı: Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile pul biber ile elde edilir. Pul biber de toz biber gibi kullanılır.
* Safran: Akdeniz çevresinde yetiştirilen soğanlı bir bitki olan safranın stigmalarının yani üreme organlarının üst kısımlarının kurutulmuşudur. Safran, portakal kırmızısı ile bir renk olmasına karşın kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir. Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde pilavlarda ve sütlü-pirinçli tatlılarda kullanılır. Çok pahalı olduğu için bazen yerini zerdeçal bitkisine bırakır.
* Sumak: Türkiye kökenli küçük ve bodur bir ağacımsı bitkidir. Etli yaprakları ve meyveleri toz haline getirip kullanılmaktadır. Ekşimsi bir tadı vardır. Ortadoğu'da çok yaygın olarak bilinir ve kullanılır.
* Susam: Türk mutfağında simit gibi çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapımında tercih edilir. Uzakdoğu'da ise etlere tat vermek üzere yemeklere katılır.




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
Hanımköylü!'Türkiye'nin en güzel...
Sabancı'da yönetici ve...Deniz Seki yönetmen arıyor
Musti kendisine yazmışİngilizce şarkı söyleyecek!..
Aptal sarışın olmayacak!Dans ve müzik...
Seksilik merdiven...Aslında aşk çok yakınınızda
Kakao yağı, selüliti...Minik bileklere şık ve...
Yüksek topuklar sağlığa...Yeni evleneceklere özel kampanya
Östrojen tedavisi kalbi...Sağlık için ağız bakımı şart
Sigara, kadınları daha...Ağız kokularının nedenleri
En faydalı spor yüzmeGüncel Sağlık
'Bu iş bitti'Kanserden korunmanın...
8 yıllık büyük aşkAkşamüzeri keyfi...
Salatayla besleniyorRobbie'den striptiz şov
İki resim arasındaki 7...Guinness rekorları
Günün ÖyküsüMesaj kutusu
Çizgi ötesi
GÜNCEL
Kitap Kitap davası!
Erzurum'daki villasını 4. kez sel basan avukat, kitapları okunamaz...
Teröriste törenli anma
Kim haklı?
Hazinem gitti
Kadının vicdanı
Kazasız belasız geçti
Kızarmış patates kızlara...
SPOR
Yıldırım Yıldırım el koydu
Dün tesislere giden Aziz Yıldırım, Daum ve futbolculara uyarılarda...
Destek çağrısı
İstikrar isterim
Yaralandık ama ölmedik
Fark azalıyor
Panik yapmayın
Denilson bombası!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Açık 28 C,Açık 20 C
ANKARA - Par. Bul. 36 C,Par. Bul. 18 C
IZMİR - Açık 34 C,Açık 18 C
ANTALYA - Açık 30 C,Açık 20 C
ADANA - Par. Bul. 30 C,Par. Bul. 22 C
EKONOMİ
IMKB E: 28.000,000 D:% 0,34
DOLAR S: 1,369 D:% -0,04
EURO S: 1,670 D:% -0,77
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu