Faizleri indirmediği için eleştirilen Merkez Bankası Başkanı, 'Güven vermeye, istikrarda mesafe almaya devam edersek faizler düşer' dedi.
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, son 2 ay içinde kısa vadeli faizleri indirmediği için yapılan eleştirilere, "Faizleri güven ortamı indirir" mesajı ile yanıt verdi. Merkez Bankası'nın ilk kez yayımladığı ve yılda 2 kez kamuoyu ile paylaşmayı düşündüğü "Finansal İstikrar Raporu"nu açıklayan Serdengeçti, güncel tartışmalarla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:
* FAİZ STRESİ: Şubat aylarından beri bu ülkede ortalama TL mevduat faiz oranı, devlet iç borçlanma senetlerinin ikinci piyasadaki oranları ve Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarının üzerinde seyretmektedir. Beklenen reel faizlerin yüksek olduğunu, biz de söylüyoruz. Ama kat edilen mesafeyi de görmezden gelmemeli. 2-3 yıl evvel beklenen reel faiz yüzde 30'un üzerindeyken, bugün yüzde 10'lar civarında. Bu başarı; fiyat istikrarında kaydedilen mesafe, istikrar programının başarısı, ekonomiye verilen güven sayesinde yakalandı. Bu güveni vermeye ve istikrarda mesafe almaya devam edersek faizler daha aşağı seviyelere gelecektir.
'HÜKÜMETTEN TELKİN YOK'
* FAİZ TELKİNİ: Faizlerin aşağıya inmesi, bu ülkede herkesin arzu ettiği bir durumdur. Hükümetler dünyanın her yerinde faizlerin daha aşağıda bir yerde olmasını isterler. Gayet doğaldır, çünkü seçime giderler. Bana doğrudan faizlerle ilgili en ufak bir telkin gelmemektedir.
* HÜKÜMET POLİTİKALARI İLE UYUM: Fiyat istikrarı sağlanacak ve kollanacak ancak, bununla çelişmez ise hükümetin politikaları desteklenecek. Bu, istikrarın sağlandığı koşullar için geçerli bir maddedir.
* BÜYÜME Mİ, ENFLASYON MU?: Enflasyonla mücadele büyümeyi kösteklemez, tam tersine kronik enflasyon ortamından geliyorsanız büyümeyi destekler ve son 4 yılda Türkiye'de olan da gayet açıktır.
'KUR YERİNİ DEĞİŞTİRECEKTİR'
* CARİ AÇIKTAN KORKMALI MI?: Geçmişle en büyük fark, maliye politikasının sıkı olması, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı, kur rejimi değişmesi. Bu kur rejiminde Merkez Bankası kimseye döviz satmak zorunda değil. Neticede, "Ne olur?" derseniz, sermaye çıkışları ile karşılaşırsak, maliye ve para politikalarının sıkı olması kafi gelmiyorsa, o zaman kur yerini değiştirecektir. Bundan kimse endişe etmemeli.
* KONUT FİNANSMANI: Finansal istikrar açısından dikkat edilecek şey, vade uyumsuzluğudur. Merkez Bankası konut kredileri ve diğer kredilerin üzerinde gelecekteki iç talep etkisi açısından duruyor. Biz, "Temkinli olma gereği var" diyoruz.