Çilekli Muhallebi HAZIRLANIŞI Bir tencerede un, nişasta ve diyet sütü pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar iyice çırpın. Tencereyi ocağa alıp karışım kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın. Kaynadıktan sonra 1-2 dakika içinde ateşten indirin. Dilediğiniz kadar tatlandırıcı ekleyin. Yayvan bir cam kaba aktarıp soğumaya bırakın. Ayıklanmış, yıkanmış çilekleri blendır'dan geçirin ve muhallebinin üzerine gezdirin (Dilerseniz, tarçın veya mevsim meyvesi ile de süsleyebilirsiniz. Bu arada diyet sıvı tatlandırıcı kimyasal madde olduğundan gelişme çağındaki çocuklar yememelidir). MALZEMELER (2 kişilik) * 750 ml diyet süt * 3 çorba kaşığı un * 3 çorba kaşığı nişasta * Diyet sıvı tatlandırıcı * Üzerine 250 gr çilek
*** Közlenmiş Patlıcan HAZIRLANIŞI Közlenmiş patlıcanların kabuklarını soyup ince ince kıyın. Sarımsakları dövüp, yoğurda ekleyin. Sarmısaklı yoğurdu patlıcana ilave edip karıştırın. Malzemeyi önceden ısıtılmış cam bir kaba alın. Bir tencerede kıymayı kavurun. Tuz ve karabiber serperek karıştırın. Sıcak kıymayı yoğurtlu patlıcanın üzerine yayın. Domates ve biberle süsleyerek servis yapın. MALZEMELER (4 kişilik) * 5 közlenmiş patlıcan * 3-4 diş sarmısak * 300 gr light yoğurt * 400 gr yağsız kıyma * Tuz, karabiber * Süslemek için sivri biber * Bikaç dilim domates, maydanoz
*** Etli Pilav HAZIRLANIŞI Pirinci ayıklayıp yıkayın. Et suyunu bir taşım kaynatıp, sıcak olarak bir kenarda saklayın. Margarinle doğranmış soğanı kavurun. Eti ekleyip birkaç dakika daha etler suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar kavurmaya devam edin. Tuz ve biberini ekleyin. 2 su bardağı sıcak su ilave edin. Kısık ateşte, 10 dakika etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak et suyunu katıp, bir taşım kaynatın ve pirinci ilave edin. Yaklaşık 18-20 dakika, ağır ateşte, pirinç et-suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Etli pilavı demlendirdikten sonra servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 2 su bardağı pirinç * 2.5 çorba kaşığı tuz * 2.5 su bardağı tavuk ya da et suyu * 2 çorba kaşığı margarin * 3 orta boy soğan (küçük küpler halinde doğranmış) * 500 gr kuşbaşı kuzu eti * 1 çay kaşığı tuz, karabiber * 2 su bardağı sıcak su
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? MUTFAK SÖZLÜĞÜ * Terbiye etmek: Hazırlanan karışımda bir süre bekletilerek yumuşaklık ve lezzet kazandırmak veya yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi malzemeleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak * Tuzlama: Yiyeceklerin bir süre bozulmadan saklanmasına yarayan bir yöntem ve bu yolla hazırlanmış olan yiyecek (Özellikle hayvansal yiyecekler) * Yedirmek: Bir sıvıyı, kendisinden daha yoğun kıvamda olan bir maddeye ekleyerek karışmasını sağlamak
MUTFAKTAKİ KOLAYLIKLAR * Pişmiş yemekleri kapalı kaplarda saklayın ve sürekli yemeğin tamamını ısıtarak bozulmalarına neden olmak yerine, yiyeceğiniz kadarını ayırarak ayrı kapta ısıtın. * Sıcak yemekleri soğumadan buzdolabına koymayın. Çözdüğünüz besini bir kez daha dondurmayın. Pişmiş sossuz etleri ise kesinlikle buzlukta muhafaza edin.