Danıştay, hız tutkunlarını sevindirecek bir karara imza attı. Bir sürücünün ehliyetine el konulabilmesi için yüzde 30 hız sınırını 1 yıl içinde beş kez aşması gerekiyor.
***
Şoföre yasa gazı!
Danıştay, hız tutkunlarının ayağını frenden çekti. Yeni alınan karara göre, bir kişinin ehliyetine el konulabilmesi için, yüzde 30 hız sınırını 1 yılda 5 kez aşması gerekiyor.
Trafik canavarı, hız kazandı. Danıştay'ın yeni kararıyla birlikte, sokaktaki vatandaşın canı Allah'a emanet olurken, en azından farkına varabildiğimiz Michael Schumacher özentilerinden 5 kez kaçmak şart oldu! Danıştay, trafikte hız tutkunu sürücülerin yüzünü güldürecek bir karara imza attı. Karara göre, hız ihlali yapan bir sürücünün ehliyetine el konulabilmesi için yüzde 30 hız sınırını 1 yıl içerisinde 5 kez aşmış olması gerekiyor. Böylece, sene içerisinde yüzde 30 hız sınırını aşmamak şartıyla defalarca hız ihlali yapan bir sürücünün de ehliyetine el konulamayacak. Sınırı aşanlar ise ancak 5'inci kez yakalanırlarsa ehliyetlerini teslim edecekler.
SÜRÜCÜNÜN CEZAYA İTİRAZI Danıştay'ın bu ilginç kararına konu olan olay, İzmir'de yaşandı. Trafik memurları, hız tutkunu bir sürücünün, 1 yıl içerisinde tam 5 kez hız ihlali yaptığını tespit etti. Bunun üzerine polisler, sürücünün ehliyetine el koydu. Karara itiraz eden sürücü ise ehliyetini geri alabilmek ve işlemin iptali için dava açtı. Yargılamanın ilk aşaması İzmir 1. İdare Mahkemesi'nde görüldü. Davada, sürücünün yüzde 30 hız sınırınını 2 kez aştığı, 2 kez de aşmadığı görüldü. Sürücünün bir sonraki hızı ise tespit edilemedi.
VALİLİK KARŞI ÇIKTI AMA OLMADI İdare Mahkemesi, söz konusu sürücünün ehliyetine el konulamayacağına karar verdi. Çünkü yasaya göre, sürücünün ehliyetine el konulabilmesi için yüzde 30 hız - sınırını yıl içerisinde en az 5 defa aşmış olması gerekiyordu. Ancak, İzmir Valiliği, kararın kaldırılması için Danıştay'a başvurdu. Danıştay 8'inci Dairesi'nde görülen davada da, "Davacının 1 yıl içerisinde hız sınırlarını yüzde 30 aşmak suretiyle 5 kez ihlali bulunmadığından ehliyeti geri alınamaz" şeklindeki karar onandı.