Fıstıklı Tavuk Dolması HAZIRLANIŞI Tavuk butlarının kemiklerini çıkartın. 2' ye bölüp inceltin. Tavuk kıymasının içine tavuk harcı, yumurta sarısı, margarin, rendelenmiş kaşar peyniri ve Antepfıstıklarını ekleyip yoğurun. Tavuk etlerini düz bir zemine yayın. Üzerlerine tuz ve karabiber serpin. İçlerine hazırladığınız harcı paylaştırın. Etleri rulo halinde sarın. Ruloların üzerlerine yumurta beyazı sürerek susama bulayın. Tepsiye dizerek, 180 derecelik ısıtılmış fırında susamlar kızarana kadar pişirin ve servis yapın. MALZEMELER (4 kişilik) * 4 adet tavuk budu * 200 gram tavuk kıyması * 100 gram Antepfıstığı * 4 çorba kaşığı tavuk harcı * 1 adet yumurta * 6 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar * 2 çorba kaşığı margarin * Tuz, karabiber, susam
*** Rezeneli Börek HAZIRLANIŞI Soğanları, zeytinyağında soteleyin. İçine kıyılmış rezene, tuz, karabiber ve pul biber katıp kavurun. 2 adet çırpılmış yumurtayı ilave edin ve pişirin. 1 adet yufkayı tepsiye yayın. 1 çorba kaşığı yoğurt ve 2 çorba kaşığı zeytin yağını karıştırın. Bunu yufkaların üzerine sürün. Her zaman yaptı ğınız gibi yufkaları yoğurtlu karışım sürerek tepsiye yerleştirin Orta kısma rezeneli karışımı boşaltın. Tepsiden sarkan yufkalarla böreğin üzerini kapatın. Kalan 1 adet yumurtayı 1 çorba kaşığı yoğurtla çırparak yufkaların üzerine sürün. Susam ve çörek otu serpin. 175 derecelik fırında, 35 dakika pişirin. Fırından çıkarttıktan sonra üzerine sütü boşaltın. MALZEMELER (5 kişilik) * 3 demet rezene * 4 çorba kaşığı zeytinyağı * 4 adet orta boy soğan * Tuz, karabiber, pul biberl 3 adet yumurta * 3 adet yufka * 1 su bardağı yoğurt * 1 çorba kaşığı susam, çörekotu * Üzerine: 1 çay bardağı süt
*** Nohut Salatası HAZIRLANIŞI Nohudu bir gece öncesinden ıslatın. Suyunu süzdükten sonra 3 su bardağı suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzün ve kabuklarını ayıklayın. İçine piyazlık doğrarmış kırmızı soğan, yeşil ve siyah zeytin, zeytinyağı, sarımsak, sirke veya limon suyu, tuz ve karabiber katın. Bütün malzemeyi iyice karıştırın. Buzdolabında 1 saat beklettikten sonra, servis yapın. MALZEMELER (4 kişilik) * 1 subardağı nohut * 3 su bardağı su * 1 adet kırmızı soğan * Yarımşar çay bardağı kıyılmış yeşil ve siyah zeytin * 2 çorba kaşığı zeytin yağı * 3 diş ince kıyılmış sarımsak * 3 çorba kaşığı sirke veya limonun suyu * 1 çay kaşığı toz şeker * 6-7 dal ince kıyılmış maydanoz * Tuz, karabiber
*** MUTFAKREHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? MUTFAK SÖZLÜĞÜ * Islatmak: Zor pişen kuru baklagillerin pişirme sürelerini kısaltmak için önceden su içinde bekletilmesi * Jelatin: Toz ya da tabaka halinde satılan bir kıvam verici * Karanfilli soğan: Kabukları soyulmuş soğana 2-3 diş karanfil saplanarak, bazı yemeklerin haşlaması sırasında kullanılır. * Konkase domates: Kaynayan suya atılan domatesler kabukları çatlamaya başlayınca çıkarılır, soğuk suya atılır böylece kolayca kabukları soyulur. Domatesler ikiye kesilip çekirdekleri çıkartılır ve tavla zarı büyüklüğünde doğranır. * Közlemek: Izgara veya kömür ateşinde sebzelerin kabuklarıyla pişirilmesi * Krim: Taze, dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı kısım * Kuzu Gömleği: Kuzunun karın kısmındaki iç organlarını göğüs kafesindeki organlardan ayıran zar kısmı * Kef: Kaynatılan yemeğin üzerinde istenmeyen kısımların oluşturduğu köpük