Komşumuz Gürcistan hazırlık yapıyor. Neye? AB'ye üye olmaya. Nasıl yani? Topraklarının bir karışı bile Avrupa'da olmayan bir ülke, nasıl üye olmaya hazırlanıyor? Büyükelçi GrigolMgaloblishvili anlatıyor: "TürkiyeAB'yeadayolduktansonra,Gürcistanda'Avrupa'nınkomşuları'nadahiledildi.Türkiyeüyeolursa,Gürcistandaüyeolabilir.Bununiçinkendimizedüşenreformlarışimdidenyapmayabaşladık." İnancın büyüklüğünü görebiliyor musunuz? Son dönemde referandumlar ve Avrupalı siyasetçilerin cesaret kırıcı açıklamaları yüzünden Türkiye'de AB'ye üyelik beklentisi giderek zayıflarken, bir komşu ülke, bizden daha fazla inanıyor AB'ye gireceğimize. Üstelik, siyasi stratejisini bu varsayımın üzerine kuruyor. Avrupa'daki birçok ülkeden daha fazla toprağı ve daha fazla nüfusu Avrupa coğrafyasında bulunan Türkiye ise, Merkel,Sarkozy,Papadopulos gibi isimlerin her açıklamasını ciddiye alıp, yılgınlık içerisinde yürüyor 3Ekim müzakerelerine. Gürcüler bize bizden fazla inanıyor.
***
GrigolMgaloblishvili,Ankara'daki en genç büyükelçi. 32 yaşında. TiflisÜniversitesiTürkolojiBölümü mezunu. Türkiye'de, İstanbulÜniversitesi'nde master yapmış. Ardından İngiltere'de uluslararası ilişkiler okumuş. Mezun olduktan sonra GürcistanBüyükelçiliği'nde tercümanlık, DışişleriBakanlığı'nda Türkiye ve bölge üzerine çalışma, sonra Gürcistan'ın Ankara'daki Büyükelçiliği' nde Başkatiplik ve Müsteşarlık. Tekrar İngiltere, dönüşte DışişleriBakanlığıAvrupaEntegrasyonuGenelMüdürlüğü ve GürcistanBüyükelçiliği... Genç yaşta parlak bir kariyer. Zeki, başarılı bir diplomat. Avrupa ve Türkiye, uzmanlık alanı. Geleceği kafasında şekillendirmiş: "Türkiye'ninAvrupa'dakibaşarısı,Gürcistan'ınvetümGüneyKafkasya'nınbaşarısıolacaktır.ABsınırlarıGürcistan'akadargelecekvebizimiçindesonderecefaydalıolacak.Onuniçinençokbizseviniyoruz." Sadece sevinmek mi? Hazırlık da yapılıyor. Sınıra kadar gelen üyelik, sınırı da geçer diye. Toprağın Avrupa'da olup olmaması, önem taşımıyor. GürcistanBüyükelçisi diyor ki: "BizzatenkültürolarakAvrupa'nınbirparçasıyız.Gürcüler'inheraçıdanAvrupalıolduğunainanıyoruz.Ortakdeğerlerimizvar.Birteşkilataüyeolupolmamak,farklıbirkonu.Amaokültürünparçasıolmakönemli..."
***
Kritik bir cümle. Kültür olarak Avrupa'nın parçası olmak... İşte Türkiye'de asıl sorun bu. Sarkozy,"TürkiyecoğrafyasınınbüyükbölümüAvrupa'dadeğil.OhaldeAvrupalıolamaz" diyebilir. Bunun hiçbir değeri yok. Avrupa ile 15 yıl süreceği söylenen müzakerelerin sonunda, Sarkozy'nin de hiçbir değeri kalmayabilir. Türkiye,Avrupa kültürünün önemli bir bölümünü oluşturan"demokrasi,hukuk,insanhakları" gibi temel Avrupa değerlerini tam olarak yakaladığında, Gürcüler'in inancına da sahip olacak.
***
Yıllarca Türkiye'yi ve Avrupa'yı yakından inceleyen genç diplomat, Türkiye'nin heyecanını, özgüvenini artıracak açıklamalar yapıyor: "HerşeyyolundagiderseTürkiyeüyeolur,bizdeABiletamüyelikmüzakerelerinibaşlatabiliriz.Türkiye'ninyaptığıreformlarınhepsinibizimdeyapmamızgerekecek.Zatenyapmayabaşladık.Türkiyeçokenteresanbirsüreçtengeçiyor.BendeTürkiye'ninbusürecindentecrübekazanıyorum." Bizim yanı başımızda ama Avrupa'nın biraz uzağındaki bir ülke, yaptığımız her şeyi not ediyor. Tekrarlamak için... Hem ülkesini "Avrupakültürününbirparçası" olarak görüyor hem de diyor ki Büyükelçi: "Benburadakendimievimdehissediyorum.Aileyapılarımızçokyakın.Türkiye'deçokGürcüvar;2milyoncivarında.Lazlardabizimakrabamız.BatıGürcistan'dayaşıyorlar."
***
Gürcistan bizi izliyor ama, herkesin birbirinden öğreneceği şeyler var. Türkiye"BenzatenkültürolarakAvrupalı'yım" deme noktasına geldiğinde, sizce AB'ye üye olup olmamanın fazla "değeri" kalacak mı? Muhataplarınız bunu gördüğünde, kendilerini çok özel bir değer gibi size sunabilecek ve sizi dışlayabilecek gücü kendisinde bulacak mı?... Peki o zaman Merkel,Sarkozy,Papadopulos gibi isimler olacak mı?