Doğal balın bozulmadığını, kristalleştiğini belirten uzmanlar, "Kristalleşme, şekerleşmeden farklı ve doğaldır. Bal bu haliyle yenilebilir ya da kavanoz, ılık su dolu bir kabın içine konulup kristalleşme çözülerek tüketilebilir. Besin değerinden ve kalitesinden hiçbir şey kaybetmez" diyor. Balın içerdiği kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, sodyum, kükürt, iyot gibi mineraller, B1, B2, B6, C, K vitaminleri ile yapısındaki enzimler, vücudun beslenme ihtiyacını önemli ölçüde karşılıyor. Balın enerji değerinin çok yüksek olduğunu söyleyen uzmanlar, 100 gram balın, ortalama 325 kalori sağladığını belirtiyor. Her petekli balın gerçek bal olmadığı uyarısında bulunan uzmanlar, bal peteğinin tek başına vücuda bir yararı olmadığını, üstelik petekli balın tümüyle süzülemediği için bal israfına neden olduğunu belirtiyor. Petekli balın analizinin pratikte mümkün olmadığı, dolayısıyla kalitesinin kontrol edilemediğini belirten uzmanlar, bu nedenle gerçek süzme balı tavsiye ediyor. s