Samsa Tatlısı Hazırlanışı Milföy hamurunu 2 milim kalınlığında açın. Badem, şeker ve yumurta akını karıştırıp, milföyün içine doldurun. Rulo biçiminde sarın. Tepsiye alıp, 45 dakika dinlendirin. Küçük küçük kesin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 50 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra kaynamakta olan şerbeti üzerine dökün. Soğuduktan sonra servis yapın. (Bu tatlının özelliği tatlı sıcakken şerbetinin de sıcak olarak üzerine dökülmesi). MALZEMELER (6 kişilik) * 200 gr milföy hamuru * Yarım su bardağı dövülmüş badem * 2 çorba kaşığı tozşeker * 1 adet yumurta beyazı * Şerbeti için: yarım limon * 1.5 su bardağına yakın toz şeker * 1 su bardağına yakın su
*** Açık Mantı
Hazırlanışı Yumuşak bir hamur yoğurun. Yumurta iriliğinde bezeler kopartıp, unlanmış bir zeminde mantı yufkası kalınlığında açın. Yufkaları beze serip, hafifçe kuruyana dek bekletin. Yufkaları, önce 1 cm'lik şeritler halinde kesin. Sonra şeritleri enine keserek, küçük kareler elde edin. Karelerin biraz daha kurumasını sağlayın. Suyu kaynatıp, üzerine sıvı yağ ve tuzu ekleyin. Kareleri de ilave edip, haşlayın. Biraz sulu kalacak şekilde, haşlanan hamuru servis tabağına aktarın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirin. Kıymayı tereyağında kavurup, üzerine karabiber, kırmızıbiber ve tuz ekleyerek karıştırın. Kıymayı yoğurdun üzerine gezdirin ve soğumadan servis yapın. MALZEMELER (4 kişilik) * 2 adet yumurta * 1 çay bardağı süt * Aldığı kadar un * 200 gram kıyma * 1 çorba kaşığı sıvı yağ * 1 çorba kaşığı tereyağı * 1 kase sarımsaklı yoğurt * Tuz, karabiber, kırmızıbiber
*** Yaz Türlüsü Hazırlanışı Sebzeleri temizleyip yıkayın. Patlıcanları alaca soyup yemeklik doğrayın. Kabakların kabuklarını kazıyıp onları da yemeklik doğrayın. Bamyaların saplarını koni biçiminde kesin. Et ve sebzeleri çiğ olarak bir güvece koyun. Tuz ve biberini serpin. Sarımsağı katın. Bu işlemi yaparken et leri alta, daha ağır pişen taze fasulyeyi etlerin yanına, patlıcan, kabak ve bamya gibi daha kolay pişen sebzeleri ise üste koyun. Küçük küçük doğranmış domatesi ilave edip, su ya da et suyunu katın. Tereyağını parçalar halinde güvecin üzerine yerleştirin. Üzerini kapatın. 175 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 1.5 saat pişirin. MALZEMELER (6 kişilik) * 250 gr kuzu ya da dana eti * 150 gr taze fasulye * 1 küçük patlıcan * 1 küçük kabak * 150 gr bamya * 2 küçük yeşil dolmalık biber * 2 soğan, tuz, karabiber * 2 diş sarmısak * 2-3 adet domates * 1 su bardağı et suyu ya da su * 4 çorba kaşığı tereyağı
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? * Lahana pişirirken: Pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır. * Çatal bıçak temizlerken: Çatal bıçağınız üzerinde lekeler oluşmuşsa, onları çamaşır suyuna batırabilirsiniz. Çamaşır suyu hem temizler hem de mikroplardan arındırır. Daha sonra iyice durulayın. Çatallar bıçaklar pırıl pırıl olacaktır. * Çay lekesini çıkartmak için: Pamuklu ve yünlülerde leke tazeyse, ılık suya bastırılmış bir bezle ovulur. Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçasıyla silinir. Ilık su ile çalkalanır. * Çelik tencerenizdeki lekeleri çıkartmak için: Tencerenin içine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatın. Hem üzerine işleyen kara lekeler çıkacak, hem de pırıl pırıl olacaktır.