Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 01 Haziran 2005

Hipertansiyonda beslenme düzeni



"Hipertansiyon hastası, 50 yaşında bir bayanım. Tansiyon ilacı kullanıyorum. Beslenmemde nelere dikkat etmem gerekiyor?"

CEVAP: Hipertansiyon (yüksek tansiyon), kan basıncının yüksek olması durumudur. Sistolik kan basıncının 140 mmHg'nin, diastolik kan basıncının ise 90 mmHg'nin üzerinde olmasıdır. Hipertansiyon; felç, böbrek hastalıkları, koroner kalp hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür. Hipertansiyonlu bireyin kalp hastalığına yakalanma olasılığı 3-4 kat, felç geçirme olasılığı 7 kat daha artmıştır. Şişmanlık başlıca risk faktörlerinden biridir. Vücut ağırlığı olması gerekenin yüzde 20 üzerinde olanlarda, hipertansiyon görülme sıklığı ideal ağırlıktaki bireylere göre 2 kat fazladır.

Kan basıncını etkileyen faktörler
Sodyum, potasyum, yağ ve alkol, kan basıncını etkileyen faktörlerin başlıcalarıdır.
Sodyum (Na): Tuz (NaCl) fazla alımı ile hipertansiyon riskinin arttığı kabul edilmektedir. Tuzun yüksek tüketimin olduğu Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerinde; hipertansiyon ve buna bağlı felç, ölüm nedenleri arasında önemli bir sırada yer almaktadır.
Potasyum (K): Sodyum alımının yüksek olduğu durumlarda, potasyum alımının artırılmasının kan basıncının düşürülmesinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Yağ: Diyetteki doymuş yağ alımının sınırlanması, hipertansiyonda düşüşe yardımcı olabilmektedir.
Alkol: Alkolün hipertansif etkisi, kadınlarda erkeklerden daha yüksektir. Bütün bunlardan yola çıkarak, hipertansiyonun beslenme tedavisinde şu noktalara dikkat etmeliyiz:
* Beden ağırlığını, ideal sınırın yüzde 15'ini geçmeyecek düzeye indirin.
* Alkol hiç kullanmayın.
* Mutlaka alkol alacaksanız, 1 kadeh içki ile sınırlandırın.

Tuz kullanımını azaltın
* Günde 2-3 gr'ı geçmeyecek miktarda tuz tüketmeye gayret edin.
* Dışarıdan söylenen paket servislerle verilen küçük poşet tuzlar, yaklaşık 1 gr kadardır. Gözünüzde canlanan bu küçük poşetlerden, yaklaşık 2-3 adet kadar tuz tüketin.
* Yemeklerinizi tuz ilave etmeden pişirin.
* Ekmeklerinizi az tuzlu veya tuzsuz tercih edin.
* Yemeklerinizde potasyumca zengin, maydanoz, nane, kekik, dereotu, soğan, limon suyu gibi tat vericiler kullanmaya özen gösterin.

* Kansere karşıda koruyucu potansiyel etki mekanizmasına sahip olan sarımsak, sofranızda mutlaka yer almalı.
* Yüksek oranda doymuş yağ içeren tereyağı, margarin, kuyruk yağı ve iç yağı kullanmayın.
* Bitkisel sıvı yağları tercih edin.
* Yeşil rengin hakim olduğu bir sofra düzenine, sahip olun. Tere, roka, yeşil soğan ve maydanoz tüketin.
* Peyniri tuzsuz almaya dikkat edin veya su içerisinde bekletin.
* Zeytin tüketimini, günde en fazla 4-5 adet olacak şekilde sınırlayın. Tuzsuz zeytin tercih edin.
* Düzenli sebze tüketimine özen gösterin.
* Meyve alımınızı artırın.
* Salata, sebze ve meyveyi her gün mutlaka tüketmeye çalışın.
* Tuz içeriği yüksek olan turşu, salamura ve ev salçası tüketimini azaltın.




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
Mutluluk zor değil...Tansiyon ilacını sürekli...
'Şok diyetler saç döküyor'P vitamini enfeksiyona...
Diyabetle yaşamanın kurallarıDudaklarda yaz modası
Farklı dokunuşlarTıp sözlüğü
Lezzet sofrasıÇizgi ötesi
Mesaj kutusu
GÜNCEL
Komplo!.. Komplo!..
Serbest kalan Tuğba Özay, dün katıldığı açılışta suçsuz olduğunu ve...
Örnek sevgi
Şaşkınlar Vadisi!
Tuşlara basamadı
Masal değil gerçek
Gasp terörüne karşı 'Dijitaksi'
Gecekonducudan Kur'anlı müdaafa
SPOR
Emre Emre kavgası
Kanarya, Daum'un istediği İnterli yıldız için harekatını sürdürüyor.
Emrah, G.Saray'a
Ersen Martin çok pahalı geldi
Beşiktaş'ta Carew krizi...
Gerets imza attı
Eski Anelka geride kaldı
Sus artık Pierre!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Fırtına 22 C,Par. Bul. 15 C
ANKARA - Fırtına 21 C,Par. Bul. 9 C
IZMİR - Fırtına 25 C,Par. Bul. 13 C
ANTALYA - Yağmur 21 C,Par. Bul. 15 C
ADANA - Fırtına 22 C,Yağmur 15 C
EKONOMİ
IMKB E: 25.236,480 D:% 1,04
DOLAR S: 1,356 D:% -0,84
EURO S: 1,672 D:% -1,96
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu