Kıymalı Spagetti Hazırlanışı: Spagettiyi tuz ilave edilmiş bol kaynar suda haşlayın. Soğanı ince ince doğrayın. Havucu temizleyip rendeleyin. Domatesin kabuğunu soyup, küp şeklinde doğrayın. Maydanozu yıkayıp, ince ince kıyın. Margarini tavada eritip, soğanı pembeleştirin. Kıymayı ekleyip, kavurun. Havucu ilave edin ve 3-4 dakika daha kavurun. Domatesi katıp, karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyip karıştırarak, 5- 6 dakika pişirin. Ateşten alıp maydanozu ilave edin ve karıştırın. Spagettiyi, süzüp servis tabağına alın. Ortasına kıymalı sosu döküp, sıcak olarak servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 1 paket spagetti * 200 gr yağsız kıyma * 1 soğan * 1 havuç * 1 domates * 8-10 dal maydanoz * 2 çorba kaşığı margarin * Tuz, karabiber
*** Peynirli Kabak Hazırlanışı: Her kabağı uzunlamasına 2'ye bölün. Etli kısmını çıkartıp, incecik kıyın. Soğan ve sarımsağı da ince ince doğrayın. Teflon bir tavada zeytinyağını hafifçe kızdırın. Doğranmış kabak içi, soğan, sarımsak ve karışık baharatı sote edin ve 4-5 dakika pişirin. Yıkayıp haşladığınız pirinci süzüp, domatesle birlikte tavaya alın ve 10 dakika kadar pişirin. Boş kabakların içine jambonu serin. Üzerine pirinçli karışımdan koyun. Çedar peyniri ve kuru ekmek ufaklarını serpiştirdikten sonra, yüksek ısıdaki fırına atıp 25 dakika, peynir eriyip ekmekler kızarıncaya kadar bekletin. Dilediğiniz doğranmış otlarla süsleyip, servis yapın. Yağsız, haşlanarak hazırlanan pilav, su çektiği için şişer ve doyurucu olur. MALZEMELER (4 kişilik) * 4 adet 150 gramlık kabak * 75 gr soğan * 1-2 diş sarımsak * 1 çorba kaşığı sıvı yağ * 1 tatlı kaşığı karışık baharat * 225 gr doğranmış domates * 275 gr pirinç * 50 gr jambon * 75 gr çedar peyniri * 50 gr kuru ekmek ufağı * Dilediğiniz otlardan birkaç sap
*** Fıstıklı Künefe Hazırlanışı: Tereyağından 1.5 çorba kaşığı alıp, ince ince ufalanmış kadayıfları, ateşte tereyağıyla yedirerek, bir süre karıştırın. Künefeyi pişireceğiniz tepsinin dibini yağlayarak, kadayıfların yarısını yerleştirin. Üzerine dilimlenmiş dil peynirini koyun. En üst kısma yeniden kadayıf döşeyerek, ılık fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin. Bir yüzü kızaran kadayıfı tekrar yağlanmış tepsiye ters yerleştirerek, bu yüzünü de kızartın. İki yüzü kızaran kadayıfı fırından alarak, fazla ağdalanmamış soğuk şurubu üzerine dökün. Şurubu çekince, servis yapın. MALZEMELER (4 kişilik) * 200 gr tel kadayıf * 50 gr tuzsuz dil peyniri * 4 çorba kaşığı tereyağı * Çekilmiş Antep fıstığı
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? BAHARATLAR * SUSAM: Türk mutfağında simit gibi çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapımında sıkça kullanılır. Uzakdoğu'da ise etlere tat vermek üzere yemeklere katılır. * KUŞ ÜZÜMÜ: Pilav, dolma içleri, bazı tatlılarda ve börek içlerinde kullanılır. * DOLMALIK FISTIK: Özellikle dolma içlerine, bazı helvalara ve börek içlerine katılır. Güzel bir lezzet verir. * VANİLYA: Meksika kökenli bir baharattır. Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşet meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır. * KARANFİL: Soğanla birlikte bazı yahnilere ve bazı keklere, tatlılara konulur. Elma ile ilginç bir uyumu vardır. * ÇÖREKOTU: Ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir. Çöreklerde kullanılır, salatalara da çörek otu katılabilir. * TARÇIN (çubuk ve toz): 200 yıl öncesine kadar, bugünkü karabiber kadar yaygın tercih edilen bir baharattır. Günümüz Türk mutfağında da bazı harçlar ile sütlü tatlıları lezzetlendirmek üzere kullanıyor.