Tavuklu Beğendi Hazırlanışı: Kabakları, havucu, patatesi haşlayıp, ezin. Taze soğanları kıyın. Köz biberleri şerit şerit doğrayın. Piliç kalçaları küp küp kesin. Domatesleri soyup, küçük küçük doğrayın. Derin bir tencerede, margarinle unu kavurun. Unun içine ezilmiş sebzeleri ekleyip, karıştırın. Doğranmış köz biberleri, kıyılmış taze soğanları ilave edip, kavurmaya devam edin. En son olarak içine, rendenin ince tarafı ile muskatı rendeleyin. Sütü yavaş yavaş ekleyerek, iyice karıştırın. Rendelenmiş kaşarı, tuz ve karabiberi ilave edip, bir taşım orta ateşte pişirin. Harcı için margarinle tavukları ve sarımsakları kavurun. Daha sonra içine doğranmış domatesleri, tuz-karabiberi katıp, kavurmaya devam edin. Tavuk suyunu ekleyip, bir taşım pişirin. Sebzeli beğendiyi servis tabağına alın, üzerine tavuklu harcı koyarak, servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 4 çorba kaşığı margarin * 2 adet kabak, 1 havuç * 1 adet patates, 3 köz biber * 3 dal taze soğan, tuz * 2 çorba kaşığı un * 2.5 su bardağı süt * Muskat rendesi, karabiber * 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri * Harcı için: 2 adet piliç kalça * 2 kaşık margarin, tuz, karabiber * 3 diş sarımsak, 2 domates * 1 bardak tavuk suyu
*** Peynirli Açma Börek Hazırlanışı: Yumurtanın beyazını ve sarısını ayırın. Derin bir kasenin içine az miktarda un koyun. Erimiş margarini, zeytinyağını, sütü, yoğurdu, yumurtanın beyazını, kabartma tozunu ve tuzu ekleyip, az az un ilave ederek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamuru ikiye ayırıp tek katını tepsi genişliğinde hafifçe açın. Daha sonra eritilmiş margarin ile yağladığınız tepsiye koyup, üzerine önce beyaz peyniri daha sonra kırmızı pulbiber ve kekiği serpin. İkinci kat hamuru da tepsi genişliğinde açıp, harcın üzerine yerleştirin ve kenarlarını iyice kapatın. Üzerine yumurtanın sarısını sürüp, çörek otu serpin. Isıtılmış 185 derecelik fırında, pişirin. MALZEMELER (6 kişilik) * 1 çay bardağı eritilmiş margarin * 1 çay bardağı zeytinyağ * 1 çay bardağı yoğurt * 1 çay bardağı süt, tuz * 1 paket kabartma tozu * 1 adet yumurta beyazı * Aldığı kadar un * Harcı için: Kekik, pulbiber * 1 su bardağı beyaz peynir * Üzerine: Çörek otu * 1 yumurta sarısı
*** Çilekli Su Muhallebisi Hazırlanışı: Kalın dipli bir tencerede süt, şeker ve bir tutam tuzu sürekli karıştırarak pişirin. Nişastayı ilave edin. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, orta ateşte 20 dakika muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Önceden ıslatılmış yüksek kenarlı bir kabın içine boşaltarak, soğumaya bırakın. Baklava dilimi şeklinde keserek, servis tabaklarına alın. Çilekleri ayıklayıp yıkayın ve blendırda püre haline getirin. Pudra şekeri ile karıştırıp, muhallebinin üzerine dökün. MALZEMELER (6 kişilik) * 10 su bardağı süt * 1.5 su bardağı buğday nişastası * Yarım su bardağı toz şeker * Yarım su bardağı su * Bir tutam tuz * 250 gr çilek * Pudra şekeri
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? Daha güzel cips için * Patatesleri yıkayıp soyun ve soğuk su dolu bir kabın içinde bekletin. Patateslerin aynı şekil ve boyda olmalarını sağlayabilmek için fıçı şeklinde kesin. Rendenin cips keseceği ile ince ince doğrayın. Doğradığınız patatesleri bol suda 2-3 kez yıkayıp, nişastasını akıtın. Süzüp kurulayın. Yağı 160-180 derece ısıtın. Bir avuç cipsi, sıcak yağın içine serperek bırakın. Renk değiştirinceye kadar 3 dakika kızartın. Cipsleri, yağını süzerek çıkartıp, bir kağıt havlunun üzerine bırakın. Bekletmeden, tuzla tatlandırın. Salata ve çılbır yaparken... * Salata yaparken öncelikle salata malzemesinin ıslak olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü malzemenin ıslak olması, sosun malzemeye nüfuz etmesini engeller. İyi bir salata için ayrıca, malzemelerin birbirini bütünler nitelikte olması gerekir. Örneğin; kabakla dereotu, domatesle fesleğen, cevizle peynir birlikte kullanıldığında, iyi sonuç verir. * Çılbır yaparken, su yumurtanın üzerini kapatacak miktarda olmalı, pişirmeyi kolaylaştırmak için de suyuna biraz tuz ve sirke eklenmelidir.