Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 30 Mart 2005

Kuzu dolması..

Nüfusunun yarısı ya açlık sınırında ya da onun bile altında yaşayan cennet vatanımızın cennetlik insanlarına televizyonlarda, gazetelerde, dergilerde en çok sunulan şeyler; yemek programları, yemek tarifleri, yemek anlatıları..
Beyazcamda, hemen hemen her kanalda, bazen hiç alakasız saatlerde yemek tarifleri.. Ama, hiç bilem karın doyurmayan..
Ve yemeklerde kuzu etleri, ille de beşamel soslar.. Çünküm Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar aziz ve necip Türk ulusu, beşamel sossuz yapamazmış gibi.. Anası, babası, atası da beşamel sosla büyümüşçesine..
Gazetelerin takıntısı ise suşi..
Suşi yedin mi varsın..
Ulan bihakkı verilerek bastırılmış bir torik lakerdası, hele yanında kırmızı soğan cücüğü ile, o suşi denilen şeye beş basar nefasetiyle..
(İmdi, iki gün sonra 1 Nisan tarihinde yürürlüğe girecek Yeni Türk Ceza Kanunu'nda, basın için öngörülen cezalar faslından olarak, ben bu yukarıda yazdıklarım için, "Türk halkının büyük çoğunluğu açlık sınırında ve altında yaşıyor.." dediğimden ötürü, hakaret suçu işlediğim gerekçesiyle kafadan iki yıl mahpusluk yiyebilirdim.. Hakaret olmadı, iftira suçu.. O da öyle.. İki yıldan başlamak üzere..)
Benim bu gazetecilik yolculuğumda 50 yılımı doldurmama bir yıl kaldı.. O 1 yılı da kazasız belasız, bir yeni baştan depreşmeyen kansersiz ve mahpushanesiz geçirmek istiyorum.. O yüzden aşağıda, günümüzde moda olan ve fazla rağbet gördükleri alenen belli yemek tariflerine yazılıyorum..
Bana mı kaldı hırsıza "hırsız", kapkaççıya "kapkaççı" demek? Hortumcuya "hortumcu" ..
Suç üle onlar suç!
Hele müstehcenlik.. Sanırım bundan böyle "g.t"e "g.t" demek de yasak..
Yafu gülümseyerek anımsıyorum şimdi.. Yattığı yerde esen olsun, toprağı bildiğince alkol damıtsın, şair Can Yücel bir yazısında ya da şiirinde "g.t" sözcüğünü kullandığı için dava edilmişti.. Ve mahkemede savunma yaparken söylemişti ki; "Muhterem Reis Bey, 'g.t'e 'g.t' demeyecektim de ne diyecektim?"
Hakim gülerek "Beraat.." demişti..
Neme lazım abi..
Ben yemek tariflerine başlayayım.. İlk tarif ağızlarınıza layık.. Hemen bugün yapıverin.. Mutfağınız bayram eder.. Ocağınız tüter.. Çatal-kaşıklarınız paslanmaktan kurtulur.. Ama dikkat edin, alışkın olmayan miğdeniz bozulmasın..

Kuzu
dolması..
Malzeme:
2 kg kuzu kolu
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı kekik
1 çorba kaşığı kırmızı pulbiber
1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
İyice yıkadığımız kuzu kollarını, dörde böldüğünüz kuru soğan ve bir tatlı kaşığı tuz ile haşlayalım..
Et iyice pişip pamuk gibi olunca (Amanın amanlar, pambuk gibi kuzu eti..), suyundan çıkartıp fırına dayanıklı bir tepsiye koyalım.
Üzerine tereyağla karıştırdığımız kekikli ve kırmızı pulbiberli karışımı sürüp, bir miktar et suyu ilave ederek fırına sürelim.
Etin bir tarafı kızarınca, ters çevirip, öteki tarafına da yağbaharat sürüp, aynı şekilde kızarmasını sağlayalım..
Her iki tarafı da kızarınca, soğutmadan fırından çıkartıp eti kemiklerinden ayıralım.
Daha önceden et suyuna hazırladığımız iç pilavı servis tabağına koyup, üzerine et parçaları serperek servis yapalım..

***

Şimdi sizlerin, çoğunluk olarak bana ne dediğinizi duyar gibi oluyorum:
"Hastir! Sen, kıçınla alay et.. Kuzu dolmasını kim kaybetmiş ki biz bulmuşuz.. Çok uzun yıllar var ki, kibrit parçasıyla dişlerimizi karıştırmadığımızda hiç et parçasına rastladığımız vaki değil.."
Pekiy tamam.. Hoşlanmadınız zahir.. Ben bu dandik tarifi zaten has adamım Şişman Ümit Usta'nın kitabından aldım..
Ula kuzu dediğin, hazırlanmış içiyle birlikte, bütünüyle doldurulur.. İçindeki pilav malzemesinde üzümünden fıstığına kadar ve dahi her tür baharatla; odun, kömür ateşi üstünde aheste beste çevrilerek pişirilir..

***

Pekiy, gelin o zaman bana pek sövemeyeceğiniz bir başka tarif aktarayım sizlere yine Şişman Ümit'ten.. Ben de ismini ilk işitiyorum:

Köylü
çorbası..
Malzeme:
2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı erişte
2 adet orta boy soğan
4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
1/2 kahve fincanı sirke
200 gram margarin
1 çorba kaşığı nane
Yeterince tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
Yapılışı:
Yeşil mercimekleri suda 20 dakika haşlayalım..
Mercimekler haşlanırken, ince ince kıydığımız kuru soğanları yarım paket margarin yağıyla pembeleştirdikten sonra, domates salçasını ekleyip 2 dakika kavuralım..
Haşladığımız mercimekleri tencereye koyalım.. Erişteleri ekleyip, mercimeklerle birlikte pişinceye kadar haşlayalım..
Piştikten sonra, dövdüğümüz sarımsaklar ve sirke ile birlikte bir taşım daha kaynatalım..
Pulbiber ve naneyi ekleyelim..

***

Bundan sonra, işte böyle muhabbetler..
Bu Yeni Türk Ceza Kanunu'nda bir iftira maddesi var ki.. Madde 297.. "Bugün yine yağmur yağdı.." diye yazsanız ve birileri çıkıp "Bana kaz dedi.." diye dava açsa, hakimin 3 yıldan 7 yıla kadar ceza vermesi olası..
1 Nisan, basın gözüyle baktığınızda artık bir şaka günü olmaktan çıktı..
Eee, yine o lafa sığınmak gerek: "Eden bulur.."
Allah, birilerine akıl fikir ihsan eyleye..
Fax : 0212 2815840
GÜNCEL
Okulda Okulda rehine dehşeti
Polisten kaçan İranlı, Özel Şişli Terakki Okulları'na girip 2 kişiyi...
Müthiş sessizlik!
Gözlükle vedalaşın
Kalbin ilacı 'segah'ta
Temsili engelliler...
80'lik kitap kurdu
Paylaşılamayan çocuk
SPOR
Başka Başka yolu yok
2006 Dünya Kupası umudumuzu sürdürebilmemiz için Tiflis'te...
Büyük öfke
Nokta vuruşu
Komplo var!
Anelka'dan çok daha iyi
Ümitler tam yol: 2-0
Konya'dan Cimbom'a plaket!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Yağmur 12 C,Kapalı 7 C
ANKARA - Fırtına 17 C,Kapalı 4 C
IZMİR - Par. Bul. 20 C,Açık 8 C
ANTALYA - Par. Bul. 22 C,Açık 12 C
ADANA - Par. Bul. 22 C,Açık 12 C
EKONOMİ
IMKB E: 24.479,670 D:% -1,46
DOLAR S: 1,388 D:% 0,51
EURO S: 1,794 D:% 0,96
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu