Nüfusunun yarısı ya açlık sınırında ya da onun bile altında yaşayan cennet vatanımızın cennetlik insanlarına televizyonlarda, gazetelerde, dergilerde en çok sunulan şeyler; yemek programları, yemek tarifleri, yemek anlatıları.. Beyazcamda, hemen hemen her kanalda, bazen hiç alakasız saatlerde yemek tarifleri.. Ama, hiç bilem karın doyurmayan.. Ve yemeklerde kuzu etleri, ille de beşamel soslar.. Çünküm Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar aziz ve necip Türk ulusu, beşamel sossuz yapamazmış gibi.. Anası, babası, atası da beşamel sosla büyümüşçesine.. Gazetelerin takıntısı ise suşi.. Suşi yedin mi varsın.. Ulan bihakkı verilerek bastırılmış bir torik lakerdası, hele yanında kırmızı soğan cücüğü ile, o suşi denilen şeye beş basar nefasetiyle.. (İmdi,ikigünsonra1NisantarihindeyürürlüğegirecekYeniTürkCezaKanunu'nda,basıniçinöngörülencezalarfaslındanolarak,benbuyukarıdayazdıklarımiçin,"Türkhalkınınbüyükçoğunluğuaçlıksınırındavealtındayaşıyor.."dediğimdenötürü,hakaretsuçuişlediğimgerekçesiylekafadanikiyılmahpuslukyiyebilirdim..Hakaretolmadı,iftirasuçu..Odaöyle..İkiyıldanbaşlamaküzere..) Benim bu gazetecilik yolculuğumda 50 yılımı doldurmama bir yıl kaldı.. O 1 yılı da kazasız belasız, bir yeni baştan depreşmeyen kansersiz ve mahpushanesiz geçirmek istiyorum.. O yüzden aşağıda, günümüzde moda olan ve fazla rağbet gördükleri alenen belli yemek tariflerine yazılıyorum.. Bana mı kaldı hırsıza "hırsız", kapkaççıya "kapkaççı" demek? Hortumcuya "hortumcu" .. Suç üle onlar suç! Hele müstehcenlik.. Sanırım bundan böyle "g.t"e "g.t" demek de yasak.. Yafu gülümseyerek anımsıyorum şimdi.. Yattığı yerde esen olsun, toprağı bildiğince alkol damıtsın, şair Can Yücel bir yazısında ya da şiirinde "g.t" sözcüğünü kullandığı için dava edilmişti.. Ve mahkemede savunma yaparken söylemişti ki; "MuhteremReisBey,'g.t'e'g.t'demeyecektimdenediyecektim?" Hakim gülerek "Beraat.." demişti.. Neme lazım abi.. Ben yemek tariflerine başlayayım.. İlk tarif ağızlarınıza layık.. Hemen bugün yapıverin.. Mutfağınız bayram eder.. Ocağınız tüter.. Çatal-kaşıklarınız paslanmaktan kurtulur.. Ama dikkat edin, alışkın olmayan miğdeniz bozulmasın.. Kuzudolması.. Malzeme: 2 kg kuzu kolu 1 adet kuru soğan 1 çorba kaşığı kekik 1 çorba kaşığı kırmızı pulbiber 1 çay bardağı sıvı yağ Yapılışı: İyice yıkadığımız kuzu kollarını, dörde böldüğünüz kuru soğan ve bir tatlı kaşığı tuz ile haşlayalım.. Et iyice pişip pamuk gibi olunca (Amanınamanlar,pambukgibikuzueti..), suyundan çıkartıp fırına dayanıklı bir tepsiye koyalım. Üzerine tereyağla karıştırdığımız kekikli ve kırmızı pulbiberli karışımı sürüp, bir miktar et suyu ilave ederek fırına sürelim. Etin bir tarafı kızarınca, ters çevirip, öteki tarafına da yağbaharat sürüp, aynı şekilde kızarmasını sağlayalım.. Her iki tarafı da kızarınca, soğutmadan fırından çıkartıp eti kemiklerinden ayıralım. Daha önceden et suyuna hazırladığımız iç pilavı servis tabağına koyup, üzerine et parçaları serperek servis yapalım..
***
Şimdi sizlerin, çoğunluk olarak bana ne dediğinizi duyar gibi oluyorum: "Hastir!Sen,açkıçınlaalayet..Kuzudolmasınıkimkaybetmişkibizbulmuşuz..Çokuzunyıllarvarki,kibritparçasıyladişlerimizikarıştırmadığımızdahiçetparçasınarastladığımızvakideğil.." Pekiy tamam.. Hoşlanmadınız zahir.. Ben bu dandik tarifi zaten has adamım Şişman Ümit Usta'nın kitabından aldım.. Ula kuzu dediğin, hazırlanmış içiyle birlikte, bütünüyle doldurulur.. İçindeki pilav malzemesinde üzümünden fıstığına kadar ve dahi her tür baharatla; odun, kömür ateşi üstünde aheste beste çevrilerek pişirilir..
***
Pekiy, gelin o zaman bana pek sövemeyeceğiniz bir başka tarif aktarayım sizlere yine Şişman Ümit'ten.. Ben de ismini ilk işitiyorum: Köylüçorbası.. Malzeme: 2 su bardağı yeşil mercimek 1 su bardağı erişte 2 adet orta boy soğan 4 diş sarımsak 1 çorba kaşığı domates salçası 1/2 kahve fincanı sirke 200 gram margarin 1 çorba kaşığı nane Yeterince tuz, karabiber, kırmızı pulbiber Yapılışı: Yeşil mercimekleri suda 20 dakika haşlayalım.. Mercimekler haşlanırken, ince ince kıydığımız kuru soğanları yarım paket margarin yağıyla pembeleştirdikten sonra, domates salçasını ekleyip 2 dakika kavuralım.. Haşladığımız mercimekleri tencereye koyalım.. Erişteleri ekleyip, mercimeklerle birlikte pişinceye kadar haşlayalım.. Piştikten sonra, dövdüğümüz sarımsaklar ve sirke ile birlikte bir taşım daha kaynatalım.. Pulbiber ve naneyi ekleyelim..
***
Bundan sonra, işte böyle muhabbetler.. Bu Yeni Türk Ceza Kanunu'nda bir iftira maddesi var ki.. Madde 297.. "Bugünyineyağmuryağdı.." diye yazsanız ve birileri çıkıp "Banakazdedi.." diye dava açsa, hakimin 3 yıldan 7 yıla kadar ceza vermesi olası.. 1 Nisan, basın gözüyle baktığınızda artık bir şaka günü olmaktan çıktı.. Eee, yine o lafa sığınmak gerek: "Edenbulur.." Allah, birilerine akıl fikir ihsan eyleye..