* Andız otu kökü ezilip balla karıştırılarak yenilirse; öksürüğü dindirir, balgamı söker. * Ardıç taze meyvelerinin ezilmesi ile elde edilen şurup, öksürüğe çok iyi gelir. * Böğürtlen yaprakları oluşmadan toplanıp gölgelikte demetler halinde kurutulur ve bundan yapılan şurup içilirse, kanı temizler, öksürüğe faydalıdır. * Ebegümeci göğsü yumuşatır. Öksürük kesici olduğundan, bronşite ve nezleye iyi gelir. Bulantı ve kusmalara karşı yararlıdır. * Gelincik çiçeklerinden yapılan şurup, ağrıları dindirici ilaç olarak kullanıldığı gibi öksürüğe ve öksürük gıcığına da etkilidir. * Ihlamur çayı, kronik öksürüğü keser. Ter ve balgam söktürücüdür. * Kenevir çayı balla tadlandırılıp içilirse, öksürük, boğmaca ve ses kısılmasına iyi gelir. * Kırmızı yaban mersini yapraklarından yapılan şurup, öksürüğe etkili olur. * Meşe ağacı kabuklarından yapılan çay, kanlı öksürük ve kan kusmaya çok faydalıdır. * Meyan kökü şurubu, öksürüğe iyi gelir. * Yaban eriği ezilerek şekerle pişirilirse, öksürüğü yok eder.