Dünya Bankası Direktörü Vorkink, nüfusun yüzde 27'sinin yoksulluk çizgisinin altında olduğunu belirtirken, cari açık uyarısında bulundu.
TÜSİAD ve Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu'nun ortaklaşa düzenlediği seminerde, ortaya ilginç bir tablo çıktı! Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Türk ekonomisinin kötü giden yönlerini sıralarken, TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı ekonomik durumdan övgüyle söz etti.
Bol bol eleştirdi Türkiye'de yoksunuğun çok yaygın olduğunu, cari açığın tedirgin ettiğini kaydeden Vorkink, şu değerlendirmelerde bulundu:
* Türkiye makroekonomik politikaları sürdürebilmek için büyük aşamalar kaydetti ancak, hala riskler var. Bunlar tamamen ortadan kalkmamıştır, mesela cari açıkla ilgili konuya dikkat edilmesi lazım.
* Bankacılık sektöründeki riskler oldukça azaldı ama devlet bankalarının kamuda değil, özel sektörde daha iyi işletilebileceğine inanıyoruz. Ziraat ve Halk Bankası'nın özeneştirilmesi önemli.
* Bütçe açığı sadece SSK'da yüzde 3.5. Emeklilikte bir reform olmazsa, yüzde 3.5 olan açık 15 yıl içinde yüzde 9'a çıkacak. Dolayısıyla, emeklilik konusunda reformun mali açıdan mutlaka yapılması gerekir.
* Türk nüfusunun yüzde 27'si yani 20 milyon kişi yoksunuk çizgisinin altındadır.
TÜSİAD başkanı sabancı övdü TÜSİAD Başkanı ise konuşmasında ekonomide elde edilen kazanımları sıraladı:
* Politik ve ekonomik istikrar sağlandı. Enflasyonla mücadele çok iyi gidiyor.
* Kötü giden alan, sadece dış ticaret açığı. Hızlı büyüme süreci ithalatı tetikliyor, geçen yıl 15.5 milyar dolarlık bir açık ortaya çıktı.
* Bu olumlu portre, işin tamamlandığı anlamına gelmez. Ekonomik göstergelerdeki iyileşme ve yüksek büyüme, düşük enflasyon, gene de uygulamada daha dikkatli bir ayarlama gerektirmektedir. IMF ile yenilenecek anlaşma, ancak bu güven atmosferinin