Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 18 Mart 2005

Şeker hastaları nasıl beslenmeli?



Hangi besinler kan şekerinin yükselmesini önler? Yağlı yiyeceklerin şeker hastaları için riskleri nelerdir? Tatlandırıcı kullanırken nelere dikkat etmeli? Neleri asla yememeli?

***

Şeker hastaları nasıl beslenmeli?

Şeker hastalığına 'Dur' demenin yolu, dengeli beslenmeden geçiyor. Kanımızdaki şekeri dengelemek için; doğru besin, ilaç ve egzersiz üçlüsünün yanı sıra bilinçli olmak da gerekiyor.

Karbonhidratlar, günlük kalorinin yüzde 50-60'ını oluşturmalı
Yulaf, kuru baklagiller (özellikle fasulye), meyve ve sebzelerde
bulunan lif içeriği yüksek karbonhidratlar, kan şekerinin yükselmesini önlerken, kolesterol düzeyini de kontrol altında tutabiliyor. Soğan şeker hastaları için çok yararlı çünkü, içeriğinde şeker düşürücü kimyevi maddeler bulunuyor. Brokoli, içeriğindeki bol miktarda karbonhidrat ve krom minerali ile, kandaki şeker düzeyini kontrol altında tutabiliyor.

Şeker hastaları, az yağlı yemekleri tercih etmeli
Diyabette, damar tıkanması ve kalp hastalıklarına yakalanma riski yüksektir. Ancak A, D, E ve K gibi bazı vitaminlerin vücutta kalmasını sağladığı için, tamamen yağsız bir diyet de düşünülemez. Katı yağlar yerine, zeytinyağı ve diğer bitkisel yağlar tercih edilmelidir.

Protein, vücuttaki doku ve hücrelerin yapı taşı olduğundan, mutlaka alınmalı

Proteinli besinler kan şekerini yükseltmiyor ama, aşırı alındığında böbrek sorunlarına yol açıyor. açıyor. Süt ve süt ürünlerinin light versiyonlarını seçin. Kolesterol içermeyen besinleri tercih edin.

Şeker ve şekerli besinlerden uzak durun
Bu tür besinler, bağırsaklar tarafından hızla emildiği için kan şekerini çok çabuk yükseltiyor. Şeker yerine tatlandırıcı kullanın. Bu konuda aspartam, asesulfam, potasyum, sakkarin ve siklamat gibi enerji değeri olmayanları seçebilirsiniz. Tatlandırıcı hakkında, mutlaka doktorunuza danışın.

Diyabetliler için, meyvenin kendisi suyundan daha yararlı
Vitamin ve mineralli sebzemeyveler, hazmı kolaylaştırmanın yanı sıra içerdikleri posa sayesinde kan şekerinin daha geç ve kontrollü yükselmesini sağlıyor. Bu nedenle, şeker hastaları için, meyvenin kendisi suyundan daha yararlıdır. C ve E vitaminleri, şeker tedavisinin en önemli besin maddeleridir. C vitamini, insülinin hücrelere girmesine yardımcı olurken, E vitamini hastalığın yol açtığı komplikasyonları giderip insülinin etkinliğini artırıyor. Krom minerali, kan düzeyindeki dalgalanmaları önlüyor. Krom, tahıllar, mısırözü yağı, sütlü ürünler, et ve mantarda bulunuyor.




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
Kemik erimesiÇocuğunuzun zekasını keşfedin
Uykusuzluğa faydalı bitkilerMutlu bir yaşam...
Küçük detaylar önemliLezzet sofrası
Çizgi ötesiMesaj kutusu
Tıp sözlüğüMenopozdaki sorunlar...
'Sağlık İçin El Ele'...
GÜNCEL
Yedizler Yedizler inatçı çıktı
Annelerinin 'Onlara kıyamam' deyip aldırmadığı yediz bebekler azimle...
Tarihi kahpelik!
Maskeli dehşet
Babanın cinneti
Acı şişmanlattı
İstanbul'da yağmur var!
Destan filmi
SPOR
Fener Fener baskını
Sarı-Lacivertliler, 3 forvetle sahaya çıkacak. Anelka, Hooijdonk ve...
Başkan moral verdi
Alay ederler!
Çöketme planı
Çare galibiyet
Sol tarafa Ze Roberto
Aslan'ın kanadı kırık
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 15 C,Par. Bul. 8 C
ANKARA - Par. Bul. 11 C,Açık -1 C
IZMİR - Açık 19 C,Açık 7 C
ANTALYA - Par. Bul. 20 C,Par. Bul. 9 C
ADANA - Açık 19 C,Açık 9 C
EKONOMİ
IMKB E: 24.475,970 D:% -3,38
DOLAR S: 1,330 D:% 0,49
EURO S: 1,776 D:% -0,06
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu