Hangi besinler kan şekerinin yükselmesini önler? Yağlı yiyeceklerin şeker hastaları için riskleri nelerdir? Tatlandırıcı kullanırken nelere dikkat etmeli? Neleri asla yememeli?
***
Şeker hastaları nasıl beslenmeli?
Şeker hastalığına 'Dur' demenin yolu, dengeli beslenmeden geçiyor. Kanımızdaki şekeri dengelemek için; doğru besin, ilaç ve egzersiz üçlüsünün yanı sıra bilinçli olmak da gerekiyor.
Karbonhidratlar, günlük kalorinin yüzde 50-60'ını oluşturmalı Yulaf, kuru baklagiller (özellikle fasulye), meyve ve sebzelerde bulunan lif içeriği yüksek karbonhidratlar, kan şekerinin yükselmesini önlerken, kolesterol düzeyini de kontrol altında tutabiliyor. Soğan şeker hastaları için çok yararlı çünkü, içeriğinde şeker düşürücü kimyevi maddeler bulunuyor. Brokoli, içeriğindeki bol miktarda karbonhidrat ve krom minerali ile, kandaki şeker düzeyini kontrol altında tutabiliyor.
Şeker hastaları, az yağlı yemekleri tercih etmeli Diyabette, damar tıkanması ve kalp hastalıklarına yakalanma riski yüksektir. Ancak A, D, E ve K gibi bazı vitaminlerin vücutta kalmasını sağladığı için, tamamen yağsız bir diyet de düşünülemez. Katı yağlar yerine, zeytinyağı ve diğer bitkisel yağlar tercih edilmelidir.
Protein, vücuttaki doku ve hücrelerin yapı taşı olduğundan, mutlaka alınmalı Proteinli besinler kan şekerini yükseltmiyor ama, aşırı alındığında böbrek sorunlarına yol açıyor. açıyor. Süt ve süt ürünlerinin light versiyonlarını seçin. Kolesterol içermeyen besinleri tercih edin.
Şeker ve şekerli besinlerden uzak durun Bu tür besinler, bağırsaklar tarafından hızla emildiği için kan şekerini çok çabuk yükseltiyor. Şeker yerine tatlandırıcı kullanın. Bu konuda aspartam, asesulfam, potasyum, sakkarin ve siklamat gibi enerji değeri olmayanları seçebilirsiniz. Tatlandırıcı hakkında, mutlaka doktorunuza danışın.
Diyabetliler için, meyvenin kendisi suyundan daha yararlı Vitamin ve mineralli sebzemeyveler, hazmı kolaylaştırmanın yanı sıra içerdikleri posa sayesinde kan şekerinin daha geç ve kontrollü yükselmesini sağlıyor. Bu nedenle, şeker hastaları için, meyvenin kendisi suyundan daha yararlıdır. C ve E vitaminleri, şeker tedavisinin en önemli besin maddeleridir. C vitamini, insülinin hücrelere girmesine yardımcı olurken, E vitamini hastalığın yol açtığı komplikasyonları giderip insülinin etkinliğini artırıyor. Krom minerali, kan düzeyindeki dalgalanmaları önlüyor. Krom, tahıllar, mısırözü yağı, sütlü ürünler, et ve mantarda bulunuyor.