Yeni TCK'nın 90. maddesi 1 Nisan'dan önce yürürlüğe girmeden değiştirilmek isteniyor. Maddede, çocuklar üzerinde, "hiçbir surette" bilimsel amaçlı deney yapılamaz deniyor. Bunun, hasta tedavisini engelleyeceği iddia edildi. Ancak bu, gerçekleri yansıtmamakta. Bilimselamaçlıdeney ile tedaviamaçlıdenemeyibirbirindenayırtetmeliyiz.Kanunungerekçesindedebuaçıklanıyor. Yasaklanan,hastabirçocuğuniyileştirilmesindefaydalıolabilecekyenimetotlarınuygulanmasıdeğildir.Yasakolan,çocuküzerindeetkivesonuçlarıhiçbilinmeyenbiryöntemveyamaddenin,deneyselamaçlauygulanmasıdır.
Bilimselyayınaengelyok Nitekim maddenin 4. fıkrasında, hasta çocuklar ve yetişkinler üzerinde rıza olmak koşuluyla, yeni teknik ve ilaçların uygulanmasına izin verilmekte. Bu deneme, yeni bir ilaç ya da cerrahi girişim olabilir. Önemli olan, bilinen mevcut yöntemlerin hasta için çözüm oluşturmayacağının hekim tarafından anlaşılabiliyor olmasıdır. Kanunbuişlemebilimseldeneydeğil,iyileştirmedenemesiadınıvermektedir. Bu denemelerin hasta çocuklar üzerinde uygulanması yasaklanmamıştır. Örneğin, çocuklara yeni bir yöntemle diş protezi yapmak bilimsel deney değil, iyileştirme denemesidir. Zira diş problemi olan çocuk, bu bağlamda sağlıklı sayılmaz. Dolayısıyla; bu işlemi yapan hekim, ceza almayacaktır. İnsandan alınan kan, doku, idrar örnekleri üzerinde analizler ve deneyler yapmak da maddenin cezalandırdığı türden bilimsel deneyler değildir. Bunlar bilinen yöntemlerdir. Zaten sağlık mevzuatı da, bunlara izin vermektedir. Ortadaiddiaedildiğigibi,hekimlerinkorkmasınıgerektirenyadabilimselyayınyapmalarınaengelbirdurumyoktur.
Sözleşmeleredeuygun Doktorların, klinikte yatan veya dışarıdan takip ettikleri hastalar üzerinde iyileştirme denemeleri yapmaları, 90. maddenin 4. fıkrasındaki şartlar çerçevesinde mümkün. Bu şartlar da, konuyla ilgili milletlerarası sözleşmelere birebir uygundur. Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün 11. maddesinde de, bilimsel deneyler yasaklanmakta, sadece iyileştirme denemelerine izin verilmektedir. Hasta Hakları Yönetmeliği'nin 35. maddesinde de çocuklar üzerinde, bilimsel amaçlı deneyler yasaklanmakta. Özetle, Yeni Türk Ceza Kanunu'nun 90. maddesi hem uluslararası hem de ulusal düzenlemelere uygun. Hekim veya araştırmacılar açısından iddia edilen riskleri taşımamakta. Bilimsel gelişmenin önü kesilmemekte, insan haklarına ve hasta özerkliğine değer verilmekte. İnsan yaşamıkorunmalı YeniTCK,basınözgürlüğüaçısındantartışılıyor.Bazıdeğişiklileröneriliyor.Özgürlüklergenişletilmeli.Bunlarıhepsöyledik,söylüyoruz. YeniTCK'nınbirinciönceliği,insanyaşamınıveonunözgürlüklerinikorumak.Buyöndeolumluadımlaratıldı.Dahadaatılmalı. Ancak,buhaftaTBMMAdaletAltKomisyonu'ndagörüşülecekolanyasateklifibuamacatersdüşüyor.Teklifkanunlaşırsa,YeniTCK'nın90.maddesideğişecekveçocuklarüzerindebilimselamaçlıdeneyyapmakserbesthalegelecek.YeniTCK'dadeğişmesigerekenmaddelervar.Ama,bumaddedeğil.